Distansstudier del 3 - Olika former av studier


Distansstudier del 3 - Olika former av studier

I vissa fall bedrivs studierna helt och hållet på distans. Vissa distansutbildningar har en rekommenderad studietakt, och fasta datum för olika inlämningar, medan en del lämnar det väldigt mycket upp till dig att själv planera. Under tiden har man oftast möjlighet till stöd från lärare via internetlösningar eller telefon.

Sådana kurser som är mer fria i upplägget är perfekta för den som vill kombinera studier med annat i livet, som arbete eller barn, eftersom man inte har några fasta tider att sköta studierna på. Men i och med att man är ansvarig för sitt schema och sitt upplägg så ställer det stora krav på disciplinen och att man verkligen kan sköta studierna. Det gäller att inte tappa huvudet då man erbjuds så mycket frihet i sin utbildning.

studies.jpg

Alla kurser har inte heller träffar då man samlas på studieorten, men många har det. Hur ofta de hålls kan variera från någon gång i månaden till någon gång per år. Det är viktigt att kontrollera sådana träffar innan man söker, så att man vet om man förväntas resa under utbildningen eller kan sköta studierna helt och hållet hemifrån. Bor man i södra Sverige kan det bli en obehaglig överraskning att plötsligt inse att man måste resa till Umeå för kursintroduktion!

Vissa utbildningar har också träffar på så kallade Lärcentra som finns på många orter i landet. Även om man inte ska ha träff så kan ditt lokala Lärcentra vara en mycket bra resurs för distansstudierna! Där kan man få hjälp och stöd i utbildningen, och dessutom få tillgång till teknik som datorer, videokonferens, skrivare och kopiator. För att få mer information och hitta ditt närmaste Lärcentra, kan du besöka larcentra.se