Ekonomiskolan del 5 - Tips och råd!


8. Tips och råd!

I många affärer kostar en ny plastpåse några kronor och ett tips är antingen att ta med sig en gammal plastpåse eller att köpa en tygpåse som håller desto längre. En tygpåse som du använder om igen är mycket miljövänligare än en plastpåse.

Töm fickorna lite då och då, lägg sedan alla mynten i en glasburk. Tag sedan med dig enbart dessa mynt nästa gång du ska gå och handla. På så sätt kan du hindra dig själv från att köpa onödiga saker. Har du bil kan det också vara smart att spara dessa mynt och använda dem när du ska parkera.

shoppingcouple.jpg

Undvik att ta lån! Som de säger på tv-reklamen, små lån blir gärna stora.

Köp så mycket som möjligt begagnat! Sätt dig ner en stund och kollat runt vad de olika säljsiterna har att erbjuda. Kanske finns det en separat avdelning för just din stad. Om inte så, finns ju alltid Blocket. Se dock upp med säljarna, då det finns en del oseriösa. Gå även till biblioteket och kolla vad lokaltidningen har att erbjuda.

Istället för att köpa tidningen kan gå förbi biblioteket eller gå in på nätet för de flesta dagstidningarnas nyheter på deras hemsida. Du får då reda på nyheterna mycket fortare, lättare och snabbare än om du skulle köpt och läst tidningen.

Kontakta studentkåren där du pluggar och fråga dem om studietips, kolla även upp vad det finns för studentrabatter i din närhet.