Studieskolan del 6 – Skriva tenta


Studieskolan del 6 – Skriva tenta

Att skriva en tenta kan vara väldigt ovant i början, det är mycket nytt att tänka på. Här läser du några viktiga tips.

1. Börja med att skumma igenom hela tentan

Gå igenom tentan lite snabbt och försök få ett grepp om vad den innehåller för slags frågor. Ibland kan andra frågor ge dig vägledning till svaret på någon fråga du har svårt för. Du kan lättare få en överblick, och slipper drabbas av panik om du tycker att de första frågorna ser för svåra ut. Förhoppningsvis hittar du någon del av tentan som du känner är lite lättare än de andra, och då kan du gärna börja med den. Det kommer öka ditt självförtroende på att du kommer klara resten av tentan utan problem. Dock blir en del personer bara stressade av att göra på det här sättet, och väljer hellre att svara på frågorna i tur och ordning. Känner du att metoden inte passar dig så gör det som känns bäst.

2. Sitt inte för länge med en fråga

Det är ingen idé att du sitter och plågar dig med att försöka svara på en fråga där du verkligen inte vet vad du ska skriva. Har du ingen aning om svaret kan det i vissa fall vara befogat med en gissning, men i allmänhet är det bättre med inget svar alls än med ett fullständigt felaktigt svar taget ur luften. Kör du fast ordentligt är det bättre att du går vidare till en annan fråga så länge, du kan alltid gå tillbaka och skriva mer senare. Ibland kan du ha lättare att komma på svaret på vissa frågor om du inte anstränger dig för mycket just för att komma på det.

3. Läs frågorna noga

Du vill inte förlora poäng på tentan bara för att du har missat någon detalj i frågan! Det är meningen att en tenta ska vara utformad med klara och tydliga frågor som inte går att missförstå, men om du känner dig stressad är det lätt hänt att du slarvar med att läsa formuleringarna ordentligt. Skulle du ändå vara osäker på vad du egentligen förväntas svara på, så var inte rädd för att fråga.

4. Skriv tydligt!

Du vill inte heller förlora poäng på grund av att du har skrivit med en oläslig handstil eller gett för osammanhängande svar. Skriv så tydligt du kan, använd gärna ett kladdpapper för att formulera dina tankar och ordna upp dem. I ditt färdiga svar ska det finnas ett logiskt resonemang och ordning på det du skriver. Var också noga med att skriva varje svar på ett eget papper, då det är frågor som kräver lite mer utförliga svar. Skriv bara på ena sidan av papperet och numrera sidorna ordentligt. Tänk på att det kan vara olika personer som ska rätta olika svar, så det är viktigt att det tydligt går att se var du har svarat på varje fråga. Inga pilar alltså! Se även till att du skriver ditt namn och personnummer överst på varje papper.

5. Ta med dig något att äta och dricka

För att orka koncentrera dig aktivt under flera timmar är det viktigt att du får i dig energi. Ta med dig vattenflaska, energidryck eller läsk, frukt och kanske lite godis eller choklad. Ta hellre med för mycket än för lite. Var dock försiktig med att äta för mycket godis eller dricka läsk i början av skrivningen, då är risken stor att du blir ännu tröttare mot slutet. Det är däremot bra att kunna ta en bit choklad för att snabbt få upp blodsockret om du behöver det.
6. Hur länge ska man sitta?

Det är väldigt individuellt hur lång tid du behöver på dig för att skriva en tenta. Någon måste gå först, och någon måste även gå sist. Du ska absolut inte känna dig stressad över att ”alla andra” verkar bli klara mycket snabbare än du. Sitt kvar så länge du tycker att du behöver, och se till att inte ha något inplanerat direkt efter tentan som du måste rusa iväg till.