Utlandsguiden del 1 - Före dina utlandsstudier


Före dina utlandsstudier

Var ute i god tid
Allting tar längre tid än man tror!

1. Avtal

Är du student idag, är ett tips att kontakta den internationella koordinator på din högskolan eller på ditt universitet och undersöka vilka universitet/högskolor som de har avtal med. Saknas avtal kan de kanske upprätta ett tillsammans med ditt tänkta universitet. På vissa högskolor/universitet finns bilaterala avtal som gäller för alla studenter på högskolan/universitet.

2. Syfte

Fundera en gång extra vad det är för någonting som du vill få ut av dina studier utomlands.

Kanelbullar.jpg

3. Språk och språktest

Vad är det för kurser som du är intresserad av att läsa utomlands, erbjuds dessa kurser på engelska eller på landets egna språk? Kan du något annat språk än engelska kan det vara värt att satsa på detta då du troligtvis kommer prata engelska med andra internationella studenter.

Ska du studerar du inom Norden går det ofta bra att använda sig av svenska under föreläsningar, vid inlämningsuppgifter och tentor. Undersök med dina blivande lärare vilket språk de vill att du ska skriva på ifall du är osäker.

Ibland kan det vara nödvändigt att göra ett språktest för att få studera på ett visst universitet utomlands. Var och när kan du skriva detta test? Vanliga språktest är:

Engelska

  • Cambridgeexamina
  • International English Language Testing System (IELTS)
  • Test of English as a Foreign Language (TOEFL)

Franska

  • Diplôme d´Etudes en Langue Française (DELF)
  • Diplôme Approfondi en Langue Française (DALF)
  • Test de Connaissance Français (TCF)

Italienska

  • Certificato d´italiano

Spanska

  • Diploma de español como lengua extranjera (DELE) Diploma básico
  • Diploma de español como lengua extranjera (DELE) Diploma superiór

Tyska

  • Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang ausländischer Studienbewerber (DSH).
  • Kleines Deutsches Sprachdiplom (KDS)
  • Großes Deutsches Sprachdiplom (GDS)
  • Zentrale Oberstufenprüfung (ZOP)

Studietakt, studieform, antal föreläsningar per dag/vecka kan skilja sig universitet emellan, vilket kräver att du behöver lägga ner lite mer eller mindre tid än vad du kan tänkas vara van vid. Krav på poäng, poängsystem och huruvida du kan tillgodoräkna dig dina studier utomlands i din svenska examen kan även variera.

4. Val av land

I vilket land önskar du studera, och finns det någon utbildning som motsvarar dina ”önskemål” i det specifika landet? Finns motsvarande utbildning på flera ställen, funderar du på om du vill studera i en större eller i en lite mindre stad. Populäraste länder enligt statistik från CSN:

Afrika:
Egypten, Kenya, Sydafrika, Tanzania, Tunisien

Asien:
Filippinerna, Indien, Israel, Japan, Kina, Malaysia, Singapore, Sydkorea, Thailand

Europa:
Belgien, Bosnien Hercegovina, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Montenegro, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, Schweiz, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike

Nordamerika:
Kanada, USA

Oceanien:
Australien, Nya Zeeland

Sydamerika:
Argentina, Bolivia, Chile, Guatemala, Kuba, Mexico, Uruguay

Prague.jpg

5. Free Movers

Studerar du inte på högskola/universitet idag eller saknas det avtal mellan ditt hemuniversitet/högskola har du möjlighet att studera som Free Movers. Detta kräver mer ansvar från din sida och du kan inte förvänta dig att få samma hjälp från ditt hemuniversitet/institution som om du skulle resa som utbytesstudent.

Var nog med att undersöka och söka information om intressanta universitet/högskolan. Finns tyvärr en del ”bluffuniversitet”.

6. Uppehållstillstånd inom EU

Enligt studera.nu behöver du inte ansöka om visum eller uppehållstillstånd om du ska studera i ett annat EU-land mindre än tre månader. Krav är dock att du har ett giltigt pass, samt att du i vissa fall anmäler dig hos landets myndigheter. Är studierna mer än tre månader, du är fullt försäkrad och inskriven på en utbildning är du berättigad till uppehållstillstånd.

7. Visum

Behöver du visum för att vistas i landet, hur tidigt måste du ansöka om detta och hur lång tid tar det innan du kan väntas få svar på visumansökan? Kontakta landets ambassad i Sverige i god tid innan för att höra vad som gäller i just ditt fall.

8. Tution fees

Är skolan avgiftsbelagd, hur finansierar du detta och räcker pengar på banken eller behöver du ansöka om ett lån? Om skolan är avgiftsbelagd, var noga med att ta reda på vad det är du betalar för och hur du kan ha nytta av dessa pengar.

Enligt studera.nu behöver du inte betala någon terminsavgift om du är student i Sverige och vill resa som utbytesstudent. Planerar du att läsa en hel utbildning utomlands är du berättigad att söka extra studiemedel.

9. Studiemedel:

Utanför EU:

Det finns många regler gällande studiemedel och utlandsstudier, dessa skiljer sig mellan studier inom och utanför EU. Enligt CSN är du berättigad att söka studiemedel för studier utanför EU, om studierna är på heltid, och minst 13 veckor. I vissa fall går det att söka studiemedel för kortare kurser. Men ett krav är även att du efter avslutade studier ska kunna visa upp betyg eller examensbevis från de kurser eller den utbildning som du läst. Ytterligare ett krav är att universitet är godkänt av CSN eller Högskoleverket.

Inom EU:

Ska du studera i ett annat EU-land kräver CSN att studierna pågår minst 3 veckor. Väljer du att inte studera på heltid har du rätt att få studiemedel om deltidsstudierna är 50-75%.

Nice.jpg

10. Stipendium

Finns det möjlighet för dig att söka stipendium för dina utlandsstudier?

Information om stipendier kan du hitta i bibliotekets stipendiehandböcker, på Internet, samt på studera.nu.

11. Arbete

Får du lov att arbeta under din studietid?

12. Försäkringar

En olycka händer när du minst anar det, kan därför vara bra att undersök vad du har för försäkringar, vad dessa täcker och hur länge de gäller.

Reser du som utbytesstudent omfattas du enligt studera.nu av försäkringen, ”Student UT-försäkring” som tillhandahålls av Kammarkollegiet. Blir du sjuk i utlandet skicka ett läkarintyg och en sjukanmälan till CSN. SOS International hjälper dig med försäkringsfrågor när du är utomlands.

Ska du studera i ett EU/EES-land måste du ansöka om EU-kortet (det europeiska sjukförsäkringskortet). Detta gör du genom att kontakta Försäkringskassan.

Planerar du att studera i ett land utanför EU/EES är ett krav att du har en privat sjukförsäkring. Försäkringskassan bekostar i detta fall inte någon sjukvård. I vissa fall kan du även behöva teckna en försäkring i det land du planerar att studera.

13. Resa

Hur tar du dig till landet, staden, universitet där du ska studera och hur länge får du vistas i landet för och efter dina studier? Se punkten om ”Visum

airplane.jpg

14. Berätta om dina utlandsstudier

Undersök med ditt hemuniversitet om du får blogga om dina erfarenheter och äventyr på deras hemsida. Kontakta även din lokaltidning och undersök om du kan få rapportera om din tid utomlands. En del tidningar arvoderar sina skribenter. Har du tur kanske just din blogg eller ditt reportage inspirerar andra att våga ta chansen och studera utomlands!

15. Bostad

Sök efter boende tidigt!

Om du anländer till studieorten och inte har något boende för hela eller delar av din studietid, tag kontakt med din internationella koordinator. Håll även utkik efter annonser i lokaltidningar, på Internet, anslagstavlorna på universitet, i mataffären, prata med dina nya kursare och berätta att du letar boende. Vem vet du kanske någon att dela en lägenhet med.

Har du inte lyckats hitta bostad för hela studietiden kan det vara bra att åtminstone ha fixat det för den första perioden i det nya landet. Standarden på boende, samt pris kan skilja sig jämfört med vad du är van vid.

Var försiktig när du letar boende! Finnas en hel del oseriösa ”lägenhetsuthyrare”

Om du hittar en bostad, skriv ett hyreskontrakt tillsammans med lägenhetsinnehavare. Detta gör att ni båda vet vad som gäller ifall ni skulle bli oense eller om det händer någonting.

16. Köp med mat & souvenirer

Köp med ex. lakrits, choklad, knäckebröd, Ahlgrens bilar, kaviar, kex, mammas hembakade bullar och annat som du kan tänkas sakna under din tid utomlands.

Kanelbullar.jpg

Kan även vara smart att köpa med souvenirer från Sverige. Dessa passar utmärkt som presenter till vänner, värdfamiljer och personal på universitet.

17. Var inte rädd för att fråga!

Fråga gärna ditt hemuniversitet och din internationella koordinator en gång för mycket istället för en gång för lite.

18. Missar jag något?

Tänk inte på allt du kommer missa när du är utomlands, tänk istället på allt som du kommer att uppleva! Troligtvis kommer allt där hemma se precis likadant ut när du åkte som när du kommer hem.

19. Guide

Införskaffa gärna en eller flera resehandböcker för att få tips på sevärdheter, lära dig användbara hälsningsfraser och räkneord. Ex. på reseguider är Lonely Planet (eng.), Vagabond (sv.), Första Klass Reseguider (sv) och Berlitz (sv). Finns även en del resehandböcker på nätet.

20. Bank

Du kan hitta svenska banker som Nordea, Handelsbanken och Swedbank runt om i världen. Ta en titt på respektive banks hemsida för att se om de har ett kontor i det land du tänkt studera.