Utlandsguiden del 2 - Under dina studier


Under dina utlandsstudier:

1. Bankkonto

I visa länder kan det vara svårt att öppna ett bankkonto på grund av diverse krav från banken. Men det behöver för den skull inte vara omöjligt!

2. Ha kul!

Glöm inte att studera, ha kul och försök hitta vänner från andra länder.

Gå på fest! Är ett lätt sätt att träffa nya vänner. Förhoppningsvis är de inte för onyktra utan kommer ihåg dig när de träffar dig vid ett senare tillfälle. Träffar du en intressant person glöm inte att fråga efter hans/hennes tfn. och om ni kan hitta på något ex. ta en fika.

Undersök om det finns fler svenskar eller skandinaver på universitet och i din nya stad. Dessa kan hjälpa dig att förstå ditt nya land, då ni har ungefär samma erfarenhet med er från era hemländer. Kan kanske även hjälpa till när du får hemlängtan.

Engagera dig i studentlivet på ditt nya universitet/högskola! Arrangerar universitetet aktiviteter för internationella studenter så häng på! Är alltid kul att se och upptäcka saker tillsammans! Ger dig även möjlighet att träffar studenter från andra institutioner. Arrangerade resor möjliggör besök till utflyktsmål och platser som du kanske inte hört talas om eller skulle besökt på egen hand. Res och upptäck även platser på egen hand i den mån det går. Är inte säkert att du har möjlighet att resa tillbaka vid ett senare tillfälle.

Guinness_1.jpg

Blir du bjuden på middag, tveka inte utan gå! Detta är kanske din chans att få provsmaka på ny eller annorlunda mat. Vem vet kanske han/hon som bjuder dig på middag blir din vän för resten av livet.

3. Hemlängtan?

Alla får hemlängtan förr eller senare och alla reagerar på olika sätt. Ett tips är att ringa mamma, pappa, syskon, mor- & farföräldrar eller någon av vännerna där hemma. Äta lite choklad, se på film och försök komma på saker som du uppskattar med ditt nya hemland. Försökt att vända det till någonting positivt, tänk på allt du skulle missat om du varit i Sverige.

4. Internet och litteratur på svenska

Undersök om det finns något bibliotek i närheten. De kan kanske erbjuda Internet, samt tidningar och böcker på svenska. Uppkopplingen på biblioteket kan vara bättre än på universitet och det kan finnas fler datorer med Internet. Saknas Internet på det lokala bibliotek och är tillgången till Internet begränsad på universitet, kanske det finnas ett Internetcafé i staden.

5. Kontaktuppgifter

Glöm inte att ge din nya adress och ditt nya tfn. till familj, släkt och vänner så de kan hålla kontakt dig när du är utomlands.

6. Sjukdom och olycksfall

Kolla upp följande och skriv upp det på ett lämpligt ställe. Gör att du sparar både tid och kraft den dag det skulle bli aktuellt.

Hemma
Vad gör jag om jag blir sjuk eller om något hemskt inträffar?
Vem kan jag vända mig till, i mitt nya land och i Sverige?

Utomlands
Vad är det för tfn. nr till närmaste sjukhus?
Vad är det för tfn. nr till närmaste polis?
Vad är det för tfn. nr till närmaste brandkår?

Berätta även för någon i din närhet. Vänner, grannar, lärare kan hjälp till, både med mat, sjukhusbesök och annat om det behövs.

Se även punkten om ”Försäkringar.”.

7. SKUT

I många länder finns SKUT (Svenska Kyrkan i Utlandet). De kan hjälpa dig att träffa andra svenskar och skandinaver. I vissa fall kan de även hjälpa till med boende samt erbjuda svensk mat. Skulle något hemskt inträffa under din vistelse i utlandet, kan du vända dig till dem för att komma i kontant med rätt person och myndighet.

8. Språksvårigheter

Språket kan ibland vara en svårighet och ibland kan det kanske känns som att språket inte riktigt räcker till. Men ge inte upp, tänk istället att du blir en erfarenhet rikare. Räcker inte orden till går det bra att använda sig av kroppsspråket. Pratar du inte landets språk flytandet kan det ändå vara bra att känna till vanliga hälsningsfraser som hej, hej då, tack och vi ses.

Gester och kroppsspråk kan skilja från Sverige och ditt nya land. Fråga om det är någon gest som du inte förstår.

9. Var inte rädd för att fråga!

Var inte rädd för att fråga om hjälp, detta oavsett om det gäller saker på universitet/högskolan eller allmänna/enkla saker, tex. var ligger mataffären och hur tar jag mig dit.

Discussion_.jpg