Rödvinssås


Ingredienser: 

2 msk smör 2 msk finhackad gul lök 1 krm grovkrossad vitpeppar 1 msk tomatpuré 2 msk vetemjöl 4 dl vatten 1 tärning köttbuljong (gärna mörk oxbuljong) 1 msk japansk/kinesisk soja 2 dl rödvin 1 krm nymald svart- eller vitpeppar

Beskrivning:

Blir en mycket härlig sås till t.ex. stekt kött, bland de godaste rödvinssåserna jag vet!

  1. Smält 1 msk smör i en kastrull (och spara 1 msk smör till slutet). Fräs sedan lök, peppar och tomatpuré i 2-3 minuter.

  2. Pudra över mjölet och blanda ihop. Häll i det kalla vattnet och låt allt koka upp. Det ser till en början inte så lovande ut, men håll till godo.

  3. Tillsätt buljongtärning, soja och vin. Låt såsen koka i ca: 15 minuter tills endast 4 dl återstår. Det är mycket viktigt att reducera såsen till denna volym, använt ett litermått för att se att rätt mängd återstår.

  4. Häll upp såsen i litermåttet, spola ur kastrullen och häll tillbaks såsen genom en sil för att få bort lökbitarna.

  5. Smaksätt med lite finmald peppar. Drag kastrullen från plattan och vispa ned 1 msk smör.

Ditt betyg: Ingen
Betyg: 4 (2 votes)