Facebook - tidsfördriv eller ej?

6 augusti 2008, 10:02 - Alex_790526

Det är många som skriver om just "Facebook", där de vanligaste texterna tenderar att handla om huruvida bra denna sajt är, men också om hur lätt man kan bli kränkt på denna sida (då de oftast syftar till att alla har tillgång till en sida, och därmed även vad man nu gör på fritiden).

Men kan det faktiskt vara så att Facebook är det nya sättet att kommunicera med folk som man inte annars skulle ha gjort? Visserligen så kommunicerar man även med nära och kära, men även med de som bara är bekanta till en.

Jag menar, hur ofta brukar en vanlig "Svensson" tala med folk som han/hon inte har träffat på minst 15 år, som de inte längre har någon som helst kontakt eller tillhörighet till? Men ändå så väljer många av oss att på något sätt återuppta den här lilla kontakten med folk som man kanske en gång i tiden umgicks med. Allt detta bara för att säga "hej for good old times sake".

Men Facebook är inte bara för att skapa kontakter med vänner, kompisar och bekanta (vi får dock inte glömma även familjemedlemmar). Den är dessutom en form av sajt där man kan gå in i bara för att fördriva tiden på. Jag kan räkna upp minst 10 personer som dagligen går in på Facebook på antigen jobbet eller på skolan, bara för att de inte har något annat att göra. Är då detta verkligen korrekt? Är inte tid pengar? har vi människor verkligen så lite respekt för vår tid att vi bara spenderar den bara sådär?

Svaret är nog med invecklat än så, men den tenderar oftast att bli att vi människor har rätten att göra precis vad vill med vår individuella tid. Det är inte någon som har rätten att bestämma över oss, om hur vi väljer att spendera vår tid (såvida det inte står i något kontrakt, t.ex. på jobbet, som kan resultera till att man får kicken bara för att man surfar mer än vad man faktiskt jobbar?).

Min inställning till Facebook är att den faktiskt är en form av tidsfördriv, men något som både är positivt men samtidigt även negavit om man analyserar det ur ett sociologiskt, beteendevetenskapligt eller ekonomiskt perspektiv.

Jag fick i alla fall följande resultat när slösade bort tiden med att surfa lite på skoj på Facebook:

Your results for What dictator are you?

Kim Jong-Il Kim Jong is everyone's favorite dictator to make fun of (unless you live in North Korea, where you'd probably get killed for it). Nonetheless, you and he aren't as harmless as you may appear, and indeed both hold a lot of power in your own right.

Your results for What serial killer are you?

Ted Bundy Ted Bundy murdered as many as 36 women. Although he raped most of them, psychologists think he was motivated by power rather than sex; this is where you and he are alike, a thirst for power. You are charming, well-educated, and good-looking. You will die in an electric chair

Om oss Student.se Studier Jobb och Karriär Community Nöjen Våra andra sajter:  
FAQ Copyright © 2010 Studentlya Jobbmarknaden Bloggar Erbjudanden Traineeprograms.com Smartster.se
Allmänna villkor Abovo Media Group AB Kurslitteratur Platsannonser Forum Nöjesguide Yrkesroller.se Smartster.no
Cookies Dir: +46 (0)33 722 00 00 Stipendier Traineeprogram Foton Recept Studentlya.nu Smartster.com
  Mob: +46 (0)704 22 22 01 Uppsatser Yrkesroller Sök Studenter   MVGPlus.se Festivalinfo.se
  Mail: info@abovomedia.com Hälsoskolan       Studentuppsatser.se Abandonia.com
          Studentertyckertill.se Reloaded.org
          Snuttis.se
               

Hitta ett jobb hos LeoVegas