Mer pengar i plånboken


Nästa år ska studenterna få 350 kronor mer i plånboken varje månad. Det föreslår regeringen i höstbudgeten för 2010. Förslaget är att både låne- och bidragsdelen ska höjas från och med den 1 januari 2010. Dessutom vill de från och med 2011 höja fribeloppet med 30 000 kronor.

Utbildningsminister Jan Björklund (fp) och högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (fp) skriver om förslaget i höstbudgeten på DN Debatt. De berättar bland annat att Sverige har ett av de mest generösa studiestöden i världen. Trots det har många studenter det svårt att få det att gå ihop ekonomiskt.

Studiemedelsreformen presenteras i två steg. Det första är att studiemedlen höjs med 430 kronor per månad. På grund av att det så kallade prisbasbeloppet sänks under 2010 innebär det att en student får 350 kronor mer i plånboken varje månad. Det andra steget är att man vill höja fribeloppet med ungefär 30 000 kronor från och med 1 januari 2011. Med fribelopp menas den nivå på inkomster som en student kan ha utan att studiemedlen skärs ner.

NATHALIE NORDHSTRÖM nathalie.nordhstrom@studentis.com