Metoder mot trötthet i trafiken


[bild_hoger]http://www.student.se/img/article_img/2008/09/22/f59a299a50d6c8b14e98ce10ba85d004.jpg[slut_bild_hoger]Trötthet i trafiken kan motverkas med nya metoder. Forskare jobbar nu för att hitta metoder som gör att föraren blir medveten om sin egen trötthet innan olyckan är framme. Det skriver Helsingsborgs Dagblads nätupplaga.

Volvo och Citroën har redan system som varnar föraren när han eller hon är för trött för att köra bil. Men ännu är inte mätmetoderna fullständiga. Bilindustrin och forskningen har en bit kvar innan de tagit fram fullt utvecklade mätmetoder.

Inom trafikforskningen har frågan om trötthet i trafiken vuxit sig allt större och det börjar hamna på samma nivå som rattfylla.
Det är oklart hur många olyckor som orsakas av trötthet men man vet att siffran är hög. Enligt en studie som genomfördes i Umeå nyligen är det mellan 25 och 35 procent av alla olyckor som rapporteras till polisen som har orsakats av trötthet.

Forskningen försöker nu främst att hitta ett sätt för att mäta hur rakt man kör bilen. Det är det Volvo och Citroën gör. Ett annat sätt att avslöja trötthet kan vara att studera förändringar i ögonens rörelser. Men i dagsläget verkar metoderna inte räcka till.

[b]NATHALIE NORDHSTRÖM[slut_b]