Ökat behov av ekonomer


Behovet av att rekrytera ekonomer till statliga arbetsplatser kommer att vara stort de närmaste fem åren. Enligt en ny undersökning som gjorts av Fackförbundet ST kommer det att skapas mellan 5 900 och 6 200 jobbchanser. Undersökningen visar också att möjligheterna att få jobb är störst bland dem som är unga och välutbildade samt bland dem som söker jobb i en större stad. Att känna för samhällsuppdraget är också en fördel. Fackförbundet ST vill att statliga arbetsgivare tillsammans med regeringen nu ska tidigarelägga investeringar och jobbchanser. Det vill de på grund av generationsväxlingen och att staten är den sektor som har flest äldre anställda. Efterfrågan ökar på just ekonomer och därför kommer det att uppstå stora rekryteringsbehov även om staten totalt sett inte växer. Enligt undersökningen kommer det att uppstå flest jobbchanser i storstadsområdena.

Även i mellanstora städer kommer jobbchanserna att öka. I storstadsområdena och i de mellanstora städerna vill 75 procent av arbetsgivarna rekrytera fler. De som har störst behov av att öka antalet ekonomer inom staten är Regeringskansliet och dess stabsmyndigheter, länsstyrelser, ekonomi och finans, universitet, högskolor och forskning, miljö och jordbruk samt inom rättsväsendet.

Det är både inom myndigheter och statliga bolag som rekryteringsbehovet kommer att uppstå. Det kommer även att ske stora förändringar på arbetsplatserna. Undersökningen visar att 70 procent av arbetsgivarna vill förändra kompetensprofilen hos de anställda. 45 procent av arbetsgivarna vill anställa fler med högskoleexamen och 18 procent vill anställa fler som har forskarutbildning.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com