Studenter gör kolonistugor


Arkitektstudenter vid Lunds tekniska högskola har fått i uppgift att ta fram modeller på kolonistugor. Tio av modellerna som har tagits fram kommer att bli riktiga stugor vid Landskronas 600-årsjubileum år 2013. Det skriver Helsingborgs Dagblad. Studenterna som går en speciell kurs i träbyggnad har tagit fram modeller på moderna och annorlunda kolonistugor. 31 olika modeller togs fram och tio av dem har valts ut för att bli riktiga stugor.

Studenterna går första och andra utbildningsåret och fick direktiv om att stugorna fick vara högst 15 kvadratmeter stora. Anledningen är att de då kan räknas som friggebodar och då behövs inget bygglov. Studenterna skulle också ta hänsyn till att stugorna ska vara flyttbara. De tio modellerna ser inte ut som traditionella kolonistugor utan är moderna och har en annorlunda utmanande design. En del har satsat på odling och avkoppling medan andra har satsat på ett trevligt ställe där man umgås.

Gemensamt för bidragen är att de har försökt att utnyttja de 15 kvadratmetrarna så väl som möjligt. Till exempel finns det ett bidrag där en utskjutbar del kan göra stugan större. Inglasade delar och trappformationer är andra exempel. Det är gymnasieelever på Enoch Thulingymnasiet som ska bygga upp stugorna. En idé är att stugorna ska auktioneras ut efter att de visats upp vid jubileet. Modellerna ställs ut i Landskrona postens reception och skyltfönster. Tanken är att även de andra bidragen, som inte blev utvalda, ska ställas ut senare. På det sättet kan även de bidragen inspirera.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com