Stressigt jobb gör dig fet


Risken för fetma ökar om du har det stressigt på jobbet. Det visar en ny studie som Du och jobbet skriver om. Studien bygger på rön bland ungefär 3 000 personer som jobbar kvar på ett företag i New York som har gjort nedskärningar bland personalen i flera omgångar. De anställda svarade på frågor om sin diet och om stress på jobbet och fritidsaktiviteter. Det visade sig att de som har ett stressigt jobb är fetare och har ett högre BMI än de som har mindre krävande arbetsuppgifter.

När studien genomfördes bedömde forskarna tillfällig stress genom att se till personalens osäkerhet och oro över att bli av med sitt jobb. De bedömde också mer långvarig stress genom att titta på hur stor kontroll de anställda hade över sina arbetsuppgifter och hur ansvarsfyllda uppgifterna var. Studien visade inte något samband mellan den kortvariga stressen och vikt. Däremot hade den kroniska stressen stor inverkan på vikten. Något annat som visade sig inte vara bra för midjemåttet var tv-tittande.

De som tillbringar två till tre timmar framför tv:n varje dag har ett BMI som är 2,37 punkter högre än de som tittar mindre på tv:n. Av studien drar forskarna slutsatserna att en stressig arbetsmiljö gör att folk inte orkar göra så mycket annat när de kommer hem än att sätta sig i soffan och titta på tv:n. Det bästa sättet att både minska stressnivåerna och hålla vikten är att träna. Studien har redovisats i forskningstidskriften Journal of Occupataional and Environmental Medicine. Det är Diana Fernandez vid University of Rochester Medical Center som har utfört studien.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com