Nya elmätare sänker inte förbrukningen


De nya elmätarna sänker inte elförbrukningen. Alla svenska hushåll har fått nya elmätare under de senaste åren. Förändringen har kostat elbranschen runt tolv miljoner kronor. En anledningen till att förändringen genomfördes var att minska elkonsumtionen. Tanken var att om elkunderna faktureras för den elen som de verkligen har använt varje månad skulle de bli mer medvetna och sparsamma. Hos vissa elbolag kan kunderna följa elförbrukningen varje dag, eller till och med varje timme. Nu visar en ny forskningsrapport att det är sällan som den ökande informationen leder till att människor förbrukar mindre el. Jurek Pyrko som är professor i energihushållning vid Lunds Tekniska högskola har precis gjort klar tre olika studier där han har undersökt hur människor använder elstatisktikstjänsten.

Kunderna har möjlighet att logga in på sin sida på internet och där följa sin kilowattimmeförbrukning timme för timme. Som det ser ut nu är det mest mindre elbolag som erbjuder den typen av tjänster. Troligtvis kommer det att bli vanligare även bland de större elleverantörerna. I genomsnitt förbrukar ett svenskt hushåll utan elvärme 4 500 kilowattimmar per år. Det innebär i dagsläget en kostnad på ungefär 5 000 kronor per år.

Hushållen kan själva väldigt enkelt spara in på elen. Genom att släcka lampor och inte låta tv:n och andra apparater stå i standby-läge hela tiden kan man spara 15 procent på ett år. Det innebär en besparing med 750 kronor per år. De flesta har ett fast elpris idag. Men i praktiken innebär även ett rörligt elpris ett fast pris per månad. Elbolagen får nya möjligheter med hjälp av de nya elmätarna och infokanalerna. Nu kan i princip det rörliga priset ändras en gång i timmen.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com