SFS tycker till om vårbudgeten


Sveriges förenade studentkårer, SFS, ger varje år kommentarer på regeringens budgetpropositioner ur ett studentperspektiv. Även i år har de en del synpunkter på regeringens förslag till vårbudget. SFS anser bland annat att det saknas reella strategiska satsningar på den högre utbildningen. De vill att det ska satsas mer på utbildningskvaliteten, oberoende studentinflytande och trygga studiesociala villkor för studenterna. Ordet utbildning nämns många gånger i förslaget på vårbudget.

SFS anser att intentionen är god men att det saknas substans. Enligt dem är det ett stort misstag att inte satsa på högre utbildning i nuläget. SFS har därför listat önskemål som de har till kommande regering. SFS vill att den kommande regeringen ska lägga upp en plan för nästa mandatperiod. Deras förslag är att öka resurserna till grundutbildningen. De anser det är nödvändigt att satsa totalt fem miljarder kronor i en kvalitetsreform under den kommande mandatperioden.

Pengarna ska användas till att få mer lärarledd tid i utbildningarna, minska storleken på undervisningsgrupperna och ge lärarna tid så att de kan förbereda undervisningen på ett bra sätt. Återkoppling till studenterna och forskning är andra saker som pengarna i så fall ska gå till. SFS vill också se att en del av pengarna satsas på att öka andelen disputerade lärare fram till år 2014. En motivering för att jobba mot hög utbildningskvalitet är att de svenska utbildningarna ska få internationell konkurrenskraft och en bättre välfärd.
- Regeringen måste se helheten och tänka långsiktigt. Budgeten som Anders Borg presenterar idag saknar de kvalitetssatsningar inom högre utbildning som behövs för att gynna Sverige som en kunskapsnation i världsklass, säger Klas-Herman Lundgren, ordförande för SFS, i ett pressmeddelande.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com