Sexdagar för Uppsalas studenter


Nästa vecka står sex i fokus bland Uppsalas studenter. Årets sexdagar kommer nämligen att arrangeras på GH-nation i Uppsala den 19 och 20 april. I år ligger det extra fokus på bokstäverna B och T i HBTQ. Med andra ord kommer bisexulaitet och transsexualism att tas upp under temat Fördomar och sexuell hälsa. Frågor som kommer att diskuteras är bland annat hur individens sexuella hälsa och rätten till den påverkas.

En annan fråga att reflektera över är hur man bär sig åt när man inte känner sig delaktig i den heteronormativa världen. Sexdagarna innehåller workshops, fika och konstutställningar i dagarna två. En film om HBT-personers situation i Uganda kommer att visas, Kuchas of Uganda. Det hela avslutas med en stor finalfest. Man måste inte vara student för att delta i Sexdagarna. Det är gratis och inget kårleg krävs.

Arrangörerna bakom Sexdagarna är RFSU Uppsala, Kondoma mera, Uppsala studentkår, RFSL Uppsala, SFQ Uppsala och ISAK. Syftet med dagarna är att sprida information om sexuell hälsa genom ett lustfyllt perspektiv och ett öppet samtalsklimat. Tanken är att det ska skapas ett forum under de här dagarna. Där ska man kunna reflektera över just lust och sexuell hälsa. Med hjälp av föredrag och interaktiva moment kommer deltagarna att upplysas om preventiva metoder. Dessutom ska samhälleliga normer om sexualitet diskuteras. En positiv sexualsyn ska främjas samtidigt som man vill förebygga oönskade graviditeter och STI-överföring. Det är viktigt att nå ungdomar i just dessa frågor. Ungdomar är en riskgrupp för STI och det saknas ofta normkritik i utbildningarna.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com