Kartläggning av studenters alkoholvanor


Dricker man för mycket alkohol får man hål i kassan och gör saker man ångrar. Det tycker studenter vid Linköpings universitet som har deltagit i en alkoholvaneundersökning. 5 300 studenter som läser på sin första termin fick chansen att göra testet via webben under höstterminen. 36 procent, det vill säga 1 908 studenter, valde att svara på frågorna. I testet fanns det frågor om studenternas alkoholkonsumtion de senaste tre månaderna, motivation till förändring och deras upplevda negativa konsekvenser.

De fick också svara på vad de tror om andras alkoholkonsumtion. Undersökningen visar att studenterna dricker för mycket när de väl dricker. Det är vanligast att de uppfyller kriteriet för intensivkonsumtion men inte för veckokonsumtion. Statistiken visar att det är studenterna vid den filosofiska fakulteten som dricker mest. Ungefär en fjärdedel av studenterna har en riskfylld veckokonsumtion. Det innebär 15 glas per vecka eller mer för männen och tio glas eller mer för kvinnor.

Siffrorna är högre när det gäller intensivkonsumtionen, hur mycket de dricker när de dricker. Vid den filosofiska fakulteten har drygt 40 procent av studenterna en riskfylld intensivkonsumtion. Det innebär att de dricker minst fyra eller fem glas minst en gång i veckan. De studenter som är mest återhållsamma med alkoholen är de studenter som har barn. Undersökningen visar att studenterna inser att en hög alkoholkonsumtion får konsekvenser. En fjärdedel tycker att alkoholen påverkar deras ekonomi och sömnkvalité. En femtedel uppger att de har gjort saker de har ångrat när de varit påverkade av alkohol.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com