Svenskarna litar på sjukvården


Svenskarna litar mest på sjukvården. Dessutom har allmänhetens förtroende för riksbanken och regeringen ökat kraftigt under krisen. Bankerna däremot är de som har förlorat mest i förtroende. Det skriver Göteborgs-Posten som hänvisar till SOM-institutets undersökning. Kungahuset har backat i förtroende de senaste åren. Sedan 2006 har kungahuset backat från 26 poäng i förtroendebalansen till tolv poäng. SOM-institutet vid Göteborgs universitet mäter varje år vilket förtroende allmänheten har för olika samhällsinstitutioner.

Det är som vanligt sjukvården som toppar listan. Jämfört med förra året har sjukvården ökat med tre poäng i förtroendebalanslistan. Nu har de 59 poäng. Det är Europaparlamentet som har lägst förtroende bland svenskarna. Europaparlament ligger på en jumboplats och har minus 24 poäng i förtroendebalansen. SOM-institutet gjorde en specialstudie under 2008 och 2009 som handlade om krisens aktörer och om hur allmänhetens inställning till riksbanken, regeringen, storföretagen och bankerna såg ut.

Det visade sig att allmänhetens förtroende för riksbanken har ökat, från 33 till 42. Även regeringen har fått ett ökat förtroende, från minus fem till plus 16. Förtroendet för storföretagen har minskat från minus nio till minus åtta. Däremot har förtroendet för bankerna sjunkit från plus tolv till minus fyra i förtroendebalansen. Toppar listan över institutioner som har mest förtroende hos allmänheten gör sjukvården, universitet/högskolor, polisen, riksbanken och radio/tv. Minst förtroende har Europaparlamentet, fackliga organisationer, EU-kommissionen, politiska partier och försvaret. Förtroendebalansen sträcker sig mellan plus hundra och minus hundra.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com