Många vill bli jurister


Juristprogrammet vid Stockholms universitet är Sveriges mest sökta utbildning just nu. Sammanlagt har 6 328 personer lämnat in en ansökan om att börja utbildningen i höst. 1 760 av de sökande har angett juristprogrammet som sitt förstahandsval. Mattias Wickberg som är byrådirektör vid Studentavdelningen vid Stockholms universitet säger i ett pressmeddelande att det redan nu är ett ökat söktryck med 6,8 procent på juristutbildningen. Det trots att alla anmälningar ännu inte har registrerats hos Verket för högskoleservice, VHS.

Stockholms universitet har utökat sitt utbud. Antalet utbildningar som de erbjuder har ökat med en femtedel. Det finns preliminära siffror som visar att antalet sökande till universitetet fortsätter att öka. I nuläget finns det 57 073 sökande till lärosätets program och fristående kurser. Enligt Mattias Wickberg erbjuder Stockholms universitet i nuläget 1 442 utbildningstillfällen.

Inför ansökan till höstterminen 2010 började de nya tillträdesreglerna att gälla full ut. Efter urvalen i början av juli och när antagningsbeskeden har publicerats kan man se hur de nya tillträdesreglerna har påverkat de sökande. 18,6 procent av de sökande i den gemensamma nationella antagningsomgången har valt minst ett sökalternativ vid Stockholms universitet. Det betyder att universitetet tillhör ett av Sveriges mest sökta lärosäten. Antalet sökande till höstens utbildningar slog rekord även i år. Totalt har 340 041 personer sökt en utbildning vid någon svensk högskola och universitet. Det innebär en ökning med fyra procent jämfört med förra året. Enligt den preliminära statistiken är det antalet sökande under 24 år som har ökat mest.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com