HippoMotion vann idétävling


Vinnare av Chalmers Innovations idétävling ”Pitcha och vinn” blev Pia Fridstrand, student vid Göteborgs universitet. Hon vann med sin idé HippoMotion, ett system för objektiv identifiering av hästars rörelsemönster. På Stenas Innovationsdag den 5 maj fick Pia Fridstrand ta emot priset på 25 000 kronor. Det var 15 bidrag som deltog i årets idétävling. Tävlingen går ut på att deltagarna får fem minuter på sig att presentera en innovativ idé för en jury som består av tre affärsutvecklare på Chalmers Innovation.

Tanken är att tävlingen ska uppmuntra och stödja framförallt studenter som har entreprenöriella idéer. Vinstpengarna på 25 000 kronor ska gå till att utveckla idén till ett företag. Vinnaren av årets tävling har utvecklat en mjukvara och ett mätinstrument som kan användas till effektiv analys av hästars rörelsemönster. Vinnaren Pia Fridstrand har gjort ett system där man tydligt och enkelt kan se förändringar i rörelsemönstret hos hästar. Genom att använda HippoMotion regelbundet kan hästen slippa onödigt lidande. Samtidigt minskar kostnaderna i samband med en hälta.

Juryns motivering var bland annat att Pia Fridstrand ” i sin pitchning har visat mod, beslutsamhet och stor drivkraft. Affärsidén är tydlig och lätt att förstå. Hon har utifrån ett tydligt marknadsbehov utvecklat en genomtänkt lösning som juryn bedömer ha stor kommersiell nytta”. Enligt juryn har Pia kommit långt med sin idé. Hon fokuserar på möjligheter och problemlösningar och genom att vilja satsa på att utveckla sina idéer till affärer kan hon inspirera andra.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com