Örebro är årets studentstad


Örebro har utsetts till årets studentstad 2010/2011 av Sveriges förenade studentkårer, SFS. Det motiverar Klas-Herman Lundgren, ordförande för SFS, med att Örebro är en stad där studenterna syns och hörs. De får också vara med och skapa dels en bättre studievardag och dels en bättre stad i stort. Det är möjligt genom att de har byggt en struktur där studentkåren tillsammans med lärosätet kan möta kommunen och näringslivet. I Örebro har de ett Universitetsråd som fungerar som ett nav i ett fyrpartssamarbete där de jobbar strategiskt, långsiktigt och visionärt med frågor som är viktiga för studenter. Rådet har funnits sedan 2003 och startades med syfte att stärka dialogen med studenterna samt att göra Örebro attraktiv som universitetsstad.

SFS har delat ut priset för SFS Studentstad sedan 1999. Ett syfte med priset är att värna om att studentkårer, kommuner, lärosäten och näringsliv samverkar för att göra det så bra som möjligt för stadens studenter. Enligt Madeleine Sidoli, ordförande för Örebro studentkår 08/09 och representant i Universitetsrådet, tar det lång tid att skapa en bra stad för studenter. Därför tycker hon att det är väldigt roligt att Örebro har fått en sådan utmärkelse.

- Samtidigt som man inte får glömma bort att det är nu det verkliga arbetet börjar med att vara Sveriges bästa studentstad och skapa en bättre studietid för våra studenter, säger Madeleine Sidoli i ett pressmeddelande.
Även Staffan Isling, kommundirektör i Örebro kommun, är glad över utmärkelsen. I ett pressmeddelande säger han att utmärkelsen är ett bevis på att Örebro är en bra stad att studera i. Han tycker att det är kul att samarbetet har gett resultat.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com