Svenska bilar i Shell Eco Marathon


Det gick bra för Luleå tekniska universitet, LTU, och Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Shell Eco Marathon. Studentteamet från LTU körde 1 201 kilometer på en liter etanol med sin miljöbil Skiltzi under tävlingen. Det är svenskt rekord. Nu hyllas de av Gröna bilister. Studenter vid KTH fick pris för sina tekniska framsteg med bilen Agilis. Det var under Shell Eco Marathon som KTH-bilen vann 800 euro och en pokal. Tävlingen avgjordes i Lausitz i Tyskland. Det var sammanlagt 221 lag från 24 olika länder som var med i tävlingen. KTH-studenterna från Maskinkonstruktion vid KTH lyckades kamma hem priset ”Shell Technical Innovation Award”. Det fick de för HCCI-motorn som finns i bilen Agilis.

HCCI-motorn visade upp riktigt snål bränsleförbrukning. Motorn har utvecklats vid KTH under de senaste fyra åren och den fungerade precis som det var planerat. Den drog 125 milliliter bränsle på den körda sträckan. Det innebär att runt en liter 95-oktanig bensin skulle räcka i 20 mil. Dessutom komprimerar motorn luftbränsleblandningen så hårt att den självantänder. Därför behövs det inga tändstift. Förbränningen sker samtidigt i hela blandningen och det ger hög verkningsgrad och det blir praktiskt taget inga utsläpp av sotpartiklar och kväveoxider.

KTH har ett utdrag ur juryns motivering på sin hemsida. Den lyder: ”for its compact HCCI internal-combustion engine with variable ratio to control the operation modes. This concept solves the problem of wide load range optimisation common to internal combustion engines”.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com