Användandet av läkemedel ökar i alla åldrar


Användandet av läkemedel ökar i alla åldersgrupper. Det visar en ny avhandling om läkemedelsanvändning och multimedi från Linnéuniversitetet. Under många år har läkemedelsanvändningen och multimedicinering, det vill säga användning av flera olika läkemedel, ökat. Det har medfört att även risken för läkemedelsrelaterade problem har ökat. Dessutom kan multimedicineringen medföra onödiga sjukvårdskostnader, både genom försäljning av läkemedel och genom sjukhusvistelser som orsakats av läkemedelsrelaterade problem.

Det är Bo Hovstadius vid Linnéuniversitetet som har studerat ämnet. I sin avhandling analyserar han användandet av läkemedel ur olika aspekter. Det baseras på individdata över alla uthämtade receptförskrivna läkemedel från Socialstyrelsens läkemedelsregister åren 2005-2008. Några viktiga slutsatser som tagits i avhandlingen är att andelen individer med läkemedelsanvändning och multimedicinering var hög bland i åldrar. Andelen var högre bland kvinnor än bland män.

Två tredjedelar av alla individer med fem eller fler olika läkemedel 2006 var under 70 år. Nästan hälften av alla individer med tio eller fler olika läkemedel var under 70 år. Det innebär att multimedicinering medför en risk för läkemedelsrelaterade problem inom alla åldergrupper. De regionala skillnaderna i multimedicinering som observerades kan främst förklaras av olikheter i åldersfördelningen. Antalet läkemedel varje individ använder medför inte bara risker som är förenade med multimedicinering. Det ökar också bördan av ett ökat antal doser per läkemedel. Det gäller framförallt äldre.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com