Vad betyder det att skära sig själv


Vad innebär det att skada sig själv och hur skapas betydelser kring självskada. Genom att intervjua personer som själva skär sig har etnologen Anna Johansson gett en avhandling i ämnet. Förutom intervjuerna har hon följt diskussioner på olika internetforum. I sin avhandling ger hon en ny bild av det uppmärksammade problemet. Problemet med framförallt unga kvinnor som utför självskadande handlingar har uppmärksammats i den offentliga debatten sedan slutet av 1990-talet. Anna Johansson valde att dyka djupare ner i ämnet. Efter att ha intervjuat flera personer och följt diskussioner om självskada och psykisk ohälsa på nätet kommer hon nu med avhandlingen ”Självskada. En etnologisk studie av mening och identitet i relation till skärande”.

Avhandlingen visar hur betydelser skapas kring självskada i olika sammanhang och den visar också vad det kan innebära att skada sig själv. En sak som framkommer är att skärandet å ena sidan betraktas som en avsiktlig strategi för att hantera känslor och upprätthålla självkontroll. Å andra sidan betraktas skärandet som ett tecken på kontrollförlust och hjälplöshet. De intervjuade personerna växlar ofta mellan att framställa sig själva som ett offer respektive en aktör.

De flesta är unga tjejer och ett genomgående tema i avhandlingen är just relationen mellan självskada och kön. Internetforum fungerar som arenor för kollektivt identitetsskapande. Normer och värderingar etableras kring självskada och psykisk ohälsa. Stöd och support erbjuds men dessa mötesplatser kan också uppfattas som destruktiva.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com