Undvik bakfyllan i midsommar


Midsommar är en högtid då det dricks mycket alkohol i Sverige. Aftonbladet har pratat med alkoholforskaren Kent Johnsson och alkoholläkaren Fredrik Spak vid Göteborgs universitet för att ta reda på hur man bäst skyddar sig mot bakfylla under midsommarhelgen. Råden kommer också från Human Psychopharmacology. Det finns flera saker man kan tänka på för att lindra bakfyllan. Ett råd är att undvika drycker med höga halter av slaggprodukter. Enligt en spansk studie ger rött vin, whiskey, konjak och tequila en intensivare bakfylla.

Det kan också vara bra att hålla en balans mellan mat och dryck under kvällen. Om man sjunger snapsvisor är det lättare att kontrollera hur mycket man dricker. Det är dumt att kombinera snaps med starköl. Ska du dricka snaps är det därför bättre att välja folköl. Kaffe och te ska du undvika. Det är vätskedrivande precis som alkohol och gör att du blir trött och hängig. Drick också vatten med jämna mellanrum under kvällen.

Det är lättare att behålla kontrollen om du håller dig till en och samma dryck hela kvällen. Ska du dricka sprit kan du späda ut den med vatten. Det är också en bra idé att komma utsövd till festen. Återhämtningen tar längre tid ju sämre skick kroppen är i när du dricker. Enligt Fredrik Spak finns det inte så mycket att göra om bakfyllan väl har kommit.
– Man har sett en pytteliten mildrande effekt av fruktos. Annars är det bara vila, återhämtning och att härda ut, säger han till Aftonbladet.
På frågan om det finns något sätt att få ut alkoholen ur kroppen snabbare blir det ett direkt nej. Fredrik Spak uppger också att det inte går att hävda medicinskt att vätskeersättning i form av brustabletter fungerar mot bakfylla.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com