60 chalmerister matförgiftade


60 chalmerister blev matförgiftade i samband med en fest där de åt smittat kött. Det var ett 90-tal studenter som var med på festen. Enligt Göteborgs-Posten var många av dem kraftigt illamående när de vaknade dagen efter. När en efter en sökte läkarvård larmades Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet och det togs flera prover på studenterna. Fyra av svaren visade sig positiva. Två av dem hade blivit smittade av salmonella och de andra två hade blivit smittade av en annan bakterie som finns i fläskkött.

Därmed fick miljö- och hälsoskyddskontoret i uppgift att spåra smittkällan. Statsveterinär Momir Balorda uppger till Göteborgs-Posten att festen hölls den 5 maj men att de fick kännedom om smittan först den 15 juni. Enligt Momir Balorda åt studenterna 30 kilo fläskkarré och de misstänker att det är det köttet som är smittkällan. Dock är de inte 100 procent säkra på att det är så. Köttet var en del av ett större parti som hade levererats till Sverige från Tyskland.

Det togs prover på köttet i Tyskland men proverna visade inte att köttet innehöll salmonellabakterier.
– Men det går inte ta prover på varje köttstycke så partiet kan ändå ha varit smittat, säger Momir Balorda till Göteborgs-Posten.
Köttet hade sedan köpts i Göteborg och det gick inte att ta några nya prover då hela partiet hade sålts. Det finns inga uppgifter om att fler personer ska ha smittats.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com