Nytt högskoleprov kommer 2011


I år har Högskoleverket, HSV, beslutat att från och med nästa höst införa ett nytt högskoleprov för bedömning av ansökande studenter. På HSV menar man att det nu framtagna provet bättre än det gamla ska visa hur den studerande kommer att klara den utbildning som sökts. Man talar till och med om möjligheter att låta studenter söka bara med resultatet från den ena halvan av provet, eller åtminstone med större tyngd på den ena, för att anpassa sig beroende på om man söker en mer språkligt eller matematiskt baserad utbildning.

Till skillnad från det gamla provet, som stått oförändrat sedan 1996, har det nya provet fler men kortare delar. Man har förutom de fem gamla delarna, som också får genomgå en del förändringar, lagt till tre helt nya - två till den matematiska delen och en till den språkliga. Detta är en del av att man i det nya provet vill lägga mer tyngd på matematiken än vad som funnits tidigare. Då man utökar antalet frågor från 122 till 160, kommer nu de båda blocken ha lika många frågor var, med 80 på matematikdelen och 80 på språkdelen. Trots utökningen av de matematiska frågorna är det inte meningen att de ska bli svårare. Man menar på HSV att det fortfarande ska vara möjligt att klara provet med grundkunskaper från gymnasiekursen Matematik A. Däremot blir kravet större på att man hållit sina kunskaper uppdaterade.

Tidsåtgången för det nya provet beräknas, trots fler frågor, bli densamma. Anledningen är att texterna som ska läsas för de språkliga delarna nu är kortare, och att antalet ordkunskapsfrågor har minskat.

Resultat från det gamla högskoleprovet kommer inte att påverkas på något sätt av reformen, och provet som skrivs 2011 ska vara giltigt i fem år.