Rekordmånga studenter ger bostadsbrist


Antalet antagna elever vid högskolor och universitet har i år slagit nytt rekord med över 270 000, en ökning på hela 4% jämfört med 2009. Och än kan studenterna på landets skolor bli fler – det är nämligen inte för sent att komma in. Möjligheten finns fortfarande att söka så kallade restplatser som finns på många program runt om i landet.

Rekordet beror på flera olika saker. Bland annat är årets kull av 19-åringar större än någonsin, och samtidigt råder en lågkonjunktur som gör det svårt att få arbete. Många väljer då att studera för att sysselsätta sig, och många stannar också i skolan längre än de annars skulle ha gjort.

Detta sätter stor press på studieorterna. Redan förra året upplevde man stora problem, och studenter blev i vissa fall tvungna att bo på campingplatser tills riktiga bostäder kunde ordnas. I år ser det ut att bli liknande problem, och även om det på flera orter faktiskt byggs fler studentlägenheter, kommer de i de flesta fall inte stå färdiga förrän tidigast våren 2011 och oftast inte till hösten samma år. Framtiden verkar alltså erbjuda förbättringar, men för årets studenter kan det bli svårt att hitta bostad.

Ett alternativ som man nu hoppas ska sprida sig, är att privatpersoner hyr ut rum eller lägenheter till studenterna, och nio universitet och högskolor runt om i landet har fått tillstånd av regeringen att hyra ut bostäder sedan studenter varit tvungna att tacka nej till sina utbildningsplatser i brist på boende.