Studentkårernas framtid


Som vi tidigare rapporterat här på Student.se har riksdagen beslutat om ett avskaffande av det obligatoriska medlemskapet i studentkårerna till hösten 2010. Anledningarna var flera, och den mest grundläggande att man ansåg att det stred mot den grundlagsstadgade rätten att själv få välja vilka organisationer man ska tillhöra. Det ansågs fel att någon skulle tvingas in i en intresseorganisation. Man menade också att en frivillig kårverksamhet, som måste kämpa för att locka till sig sina medlemmar, kanske skulle bli mer nyskapande i sitt arbete. Från kårernas sida hoppas man också att studenterna ska engagera sig mer på frivillig basis, så beslutet att gå med i kåren inte längre är påtvingat.

De risker som fanns med avskaffandet är att så få elever vill vara med i kåren att dessa får svårt att driva sitt arbete. Studenternas inflytande på skolornas arbete och den kvalitet som hålls på utbildningarna är det viktigaste, och det är det inflytandet som kan ha svårt att fortsätta.

Nu börjar studentkårerna att förbereda sig för den hårda hösten.

På Mälardalens Högskola känner man av de tuffare tider som kommer. Man räknar med att bara en knapp tredjedel av studenterna kommer välja att ansluta sig till studentkåren, och man har fått göra stora nedskärningar i verksamheten. Budgeten är halverad, trots statliga bidrag, och man har minskat sina lokaler, sagt upp anställda och sänkt antalet arvoderade förtroendevalda.

För att försöka få medlemmar trots allt, så kommer en av de förtroendevalda att arbeta specifikt med att rekrytera nya medlemmar till kåren. Man försöker också anpassa sig till en äldre grupp studenter som inte bara är intresserade av fest, och det som blir kvar av lokalerna kommer anpassar för att även kunna användas för andra slags sammankomster.

Hur ser framtiden ut för studentkåren på just ditt lärosäte? Kommentera gärna och berätta!