Se upp för bedragare!


Då det finns tusentals studenter runt om i landet som fortfarande saknar studentbostad, börjar läget för många att bli allt mer desperat i takt med att terminsstarten närmar sig - eller för många kanske redan passerat.

Vissa söker hjälp av vänner och familj, men många tvingas också att betala rena ockerhyrorna för att ha någonstans att bo då skolan börjar.

I tider som dessa finns det också gott om personer som passar på att utnyttja de desperata och hemlösa blivande studenterna. Det läggs upp många falska annonser på olika sidor på nätet där studenterna luras att betala depositioner och förskottshyror för lägenheter som kanske tillhör någon annan, eller över huvud taget inte finns.

Här är några tips för dig som letar lägenhet, så att du kan undvika att bli lurad:

  • Kontrollera vem som är fastighetsägare om det är en bostadsrätt.

  • Ring föreningens ordförande och kontrollera att den du skall göra affär med har rätt att hyra ut, alternativt är rätt boststadsrättsinnehavare.

  • Slå själv upp uthyrarens namn och telefonnummer i teleregister och ring på telefonnummer du själv tagit fram.

  • Om du inte kan själv, be en kompis åka förbi och ringa på dörren till aktuell lägenhet, samt prata med den som bor där. Titta även så att det är rätt person angiven på boendetavlan.

  • Betala om möjligt via bankgiro och kontrollera att bankgironummer finns med rätt person på www.bg.se

  • När det gäller lägenhet, gör upp affären i lägenheten och försäkra dig om att du får rätt nycklar.