Stipendier


Stipendium Svenska stiftelser, företag och organisationer delar varje år ut stipendier för miljarder kronor och man kan få stipendier för alla tänkbara ändamål. Bland de vanligaste är studier, idrott, hantverk, kulturella projekt, vård, rehabilitering och sociala ändamål.

Utbildningsstipendier Det finns mängder av stipendier som instiftats för att hjälpa studerande på olika sätt. Man kan få pengar för studier från grundskolenivå upp till universitetsnivå. Det kan röra sig om långa utbildningar eller korta kurser, både i Sverige och utomlands. Bidrag ges bland annat till kurslitteratur, kurs- och terminsavgifter, hyra, resor, praktik, examensarbeten och studieprojekt. Om man funderar på att söka stipendier så bör man börja med att ställa sig frågan vilket behov det är man vill söka för. Är detta behov något som man kan förvänta sig att en stiftelse eller annan organisation kan tänkas vilja stödja?

Vad är en stiftelse och ett stipendium? Ett stipendium består av pengar som delas ut till personer eller organisationer för att främja ett ändamål. Ofta delas stipendier ut av stiftelser men vem som helst kan egentligen dela ut ett stipendium.

Hur stora är stipendiebeloppen? Det finns stipendier på allt från några hundralappar till miljontals kronor. De största beloppen som kan var på miljontals kronor är för forskningsprojekt. För högskolestudier är stipendierna oftast på mellan 1 000:- och 15 000:- . För studier på högre nivå och för utlandsstudier efter grundexamen finns det stipendier upp till ett par hundra tusen kronor. Många forskare finansierar helt eller delvis sin verksamhet genom stipendier och forskningsanslag. Beloppen är i allmänhet större än för andra typer av stipendier. Inom forskningen kan det löna sig att leta efter anslag i andra länder. Det finns t ex forskningsstipendier i Tyskland och Schweiz som svenskar kan söka.

Här kommer några tips. Det finns flera vägar att gå för att söka stipendier. Här på Student.se ger vi dig möjlighet att hitta intressanta stipendier. Under fliken Studier hittar du Stipendier. Var noggrann och detaljerad i din ansökan. Man kan när som helst under året söka stipendier. Vissa har utsatta datum. Men man ska såklart inte helt förlita sig på att ansökan går igenom. Det är viktigt att man inte gör för stora planer förrän man vet att ansökan går igenom.

Lycka till!