Network, hard work and teamwork are your work!!!


Nätverka nu när terminen precis har startat. Framöver kommer terminsstarten att innebära ”Hard Work” för dig och dina studiekamrater. Ni kommer också att ”teamworka”, det hör ju studierna till. Dessutom är nätverkande en ovärderlig konst när man är ny på ett ställe. Du kanske inte bara är ny på din högskola/universitet, du kanske dessutom är ny i staden. Då behöver du nätverka.

Man talar ofta om hur viktigt det är med nätverkande för sin karriär, om man exempelvis är sugen på att byta arbetsplats. Det sägs också att man alltid skall underhålla sitt nätverk för framtida utsikter. Många positioner blir tillsatta bara genom att någon känner någon som känner någon. Platsannonserna kommer aldrig ut, utan blir direkt tillsatta för att någon kände någon med rätt kompetens. Ungefär 80 procent av alla lediga jobb annonseras aldrig ut. Och 60 procent av ett antal undersökta personer har fått sitt senaste jobb genom att använda sitt nätverk enligt en undersökning från Careers International.

Lika viktigt är nätverkandet för dig nu. De vänner och bekanta som du kommer att träffa under din studietid kommer kanske i framtiden att vara ytterst betydelsefulla för dig. En dag lämnar ni skolan, skiljs åt, men får kanske på sikt nytta av varandras nätverk. Möjligen inte direkt efter skolan men i framtiden, när det gått några år och ni hunnit jobba er till en portion arbetslivserfarenhet. I jakten efter ett nytt jobb finns inget som slår ett smart nätverkande.

Några enkla tips! Var alltid dig själv. Försök inte att konstla till det. Var generös i ditt nätverkande. Det handlar om att ge och ta. Var förberedd. Både med frågor som intresserar dig och en presentation av dig själv. Presentationen ska handla om hur du vill marknadsföra dig själv. Kort och koncis. ”You have one chance to make a first impression” Känner du dig blyg eller är rädd för att bli avvisad kom ihåg att de flesta andra känner precis likadant.

Det finns ett gammalt ordspråk som säger; Vänskapen är en planta som kräver trägen vattning! Och precis så fungerar nätverkande. Bygg och vårda ditt nätverk. Var alltid redo att lämna ett visitkort eller en personlig hälsning i alla sammanhang. Att nätverka handlar alltid om tvåvägs eller flervägskontakter, här funkar det inte att vara självisk. Nätverkande bygger på att hjälpa varandra. Karriärexperter ger rådet att sluta fokusera på sig själv och att börja bli mer intresserad av andra. Ställ frågor och visa ditt intresse för andra. Underhåll nätverket. Ingå i flera nätverk.