Börja studera


Den 15:e oktober kom och gick, sista dagen för ansökan till högskola och universitet. Runt om i Sverige sitter det både ungdomar och vuxna och håller tummarna för en ljus framtid och hoppas att de snart får ett positivs svar från VHS. Att de skall bli antagna till den linje de valt. Att börja studera på högskola eller universitet är ett stort steg i människors liv.

Håll koll på vad du sökt. I Sverige får vem som helst kalla sig ett universitet eller en högskola, de orden är inte skyddade på något sätt. Däremot får inte vem som helst utfärda examina på universitets eller högskolenivå. För att få göra det måste man ha fått examenstillstånd genom att ansöka hos regeringen. På Studera.nu hittar du listan på de skolor som har examenstillstånd.

Det finns mycket som kan skilja mellan olika universitet och högskolor.

Vad är universitet och högskolor? Det är riksdagen som bestämmer vilka universitet och högskolor som ska finnas. Det är regeringen som bestämmer om en högskola får kalla sig universitet.

Vissa högskolor kallas universitet Skillnaden mellan ett universitet och en högskola är att universitetet har rätt att utfärda examina på forskarutbildningsnivå. Forskning är indelat i forskningspsområden. En del högskolor har rätt att bedriva forskarutbildning inom olika forskningsområden.

De som inte har examenstillstånd ger ofta så kallade diplomutbildningar eller certifikatutbildningar. Benämningen har inget med kvaliteten på utbildningen att göra, men det är viktigt att man förstår att de inte är universitets och högskoleutbildningar. Till exempel ger de inte behörighet till mer avancerade högskoleutbildningar, som till exempel masterexamen.

Statliga högskolor De flesta universitet och högskolor sköts av staten. Universiteten och högskolorna är självständiga myndigheter, som själva bestämmer vilka utbildningar de vill ge och hur de ska läggas upp. Samma utbildning kan därför se ganska olika ut på två olika universitet och högskolor.

Enskilda utbildningsanordnare Vissa högskolor drivs av andra aktörer än staten, till exempel av stiftelser eller föreningar. Några exempel är Chalmers tekniska högskola, Handelshögskolan i Stockholm och Högskolan i Jönköping, som alla har ett brett utbud av utbildningar. Andra kan bara ge examina inom ett särskilt område.

Vi håller tummarna för dig och hoppas att du kommer in på din drömutbildning.