Kungen vill lyfta unga som inte syns i dokusåporna


Tre ungdomar fick en workshop på slottet med kunglig glans av Carl XVI Gustav. ”Jag vill lyfta fram unga ledare” säger Kungen. Kungafamiljen samarbetar med svenskt näringsliv på en rad olika sätt. I Svenska Dagbladet från den 2/11-10 kan vi läsa om kungens intresse för ungt ledarskap.

Stiftelsen ungt ledarskap bildades inför Kungens 60-års-dag. Syftet är att främja ungdomars utbildning i ledarskap. Varje år delar stiftelsen ut 250 000 svenska kronor till tre stycken ungdomar i tre olika kategorier: Näringsliv, Offentlig sektor och Ideell sektor. Pengarna skall användas till fortsatt utveckling i gott ledarskap.

Utöver stipendierna arrangerar stiftelsen ett årligt större seminarium på slottet.

Kungen menar att det finns så många unga begåvade människor som aldrig syns. Däremot är det lätt att synas och bli stjärna i dokusåporna.

De unga ledarna som bjudits in till Kungen har inte samma möjlighet att synas och komma fram i media. Men de utför ett oerhört viktigt jobb. Det är så viktigt med bra förebilder. Själv är kung Carl Gustav ledare på flera nivåer. Dels som stadschef i Sverige, dels som chef för hovet. Kungen säger att det krävs mod att vara sig själv och ibland våga ifrågasätta saker och ting.

I veckan publiceras en ny bok om Kungen: ”Carl XVI Gustav, den ofrivilliga monarken”. Boken beskriver vem Kungen är som person och hur han uppfatas av människor i sin omgivning.

Informationskälla: Svenska Dagbladet