Skaffa dig en coach eller en mentor


Att ha en coach eller en mentor i sitt liv är aldrig fel. Under studietiden kan det vara mycket värdefullt. De kan hjälpa dig att hålla motivationen uppe. Ge tips om arbetslivet, mm.

De besitter mycket kunskap och erfarenhet som är värdefull. Det är visserligen skillnad på coacher och mentorer, men det står ju fritt att välja vad man gillar bäst.

Coach
Coacher kostar pengar. Det kanske kan kännas onödigt att lägga pengar på detta när man redan är en fattig student. Men man kan ha en coach som man träffar en gång i månaden. I slutändan lönar det sig. Försök förhandla dig till lite studentrabatt ; ) Detta är ju coachens yrke därför måste de också få tjäna pengar. Vissa skolor har anställda utbildade cocher. Coachens roll är att fungera som ett bollplank, de är inga rådgivare och ger sällan råd och tips. De vill att deras klienter skall tänka och utvecklas av sig själva men med
visst stöd i kraftfulla och ibland provocerande frågor. Det handlar om lärande. De hjälper dig att ändra beteende och sätt att tänka. Den största skillnaden mellan mentor och coach är att coachen är speciellt tränad för rollen som professionell samtalspartner. Rollen att sporra och uppmuntra individen. Coachens förhållningssätt utgår från att lösningen finns hos individen.

Mentor
Väljer du att ha en mentor så är de gratis. Mentorer tar inte betalt. De är lite äldre personer med värdefull kunskap.
En mentor är oftast det på fritiden, för dem är detta en bisyssla. De ger ofta råd utifrån sin erfarenhet. De ger dig oftast den tid du behöver och ni träffas precis hur ofta eller sällan ni vill.
En mentor kan vara någon i din omgivning som du känner, eller någon som känner någon med den erfarenhet som du söker.
Mentorskap handlar om en dialog i möte då mentorn delar med sig av sina erfarenheter och råd till adepten. Mentorn är inte expert eller problemlösare utan hjälper adepten att hitta egna lösningar. Relationen bygger på ett fritt och ömsesidigt val.