De nya CSN-reglerna


Regeringen se över de nya CSN-reglerna

Biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni säger till TT; – De nya reglerna har fått konsekvenser som inte var riktigt väntade. Därför är mitt löfte till studenterna att vi skyndsamt ska se över regelverket och korrigera där det behövs.

Jag ringer till CSN och frågar om de nya reglerna. De har själva lite svårt att förklara dem. Så jag hänvisas till hemsida för att ta mig en titt på dem.

1 juli infördes hårdare regler för studenter som söker dispens hos CSN. Redan första veckan på terminen ökade dispensavslagen med 89 procent. Fyra gånger fler studenter får avslag på sin ansökan om studiemedel. Det är de nya hårdare reglerna som infördes i somras som nu ger utslag i statistiken. Tusentals studenter har drabbats. I år har avslagen på ansökningar från CSN fyrdubblat till 5 059 studenter jämfört med 2009.

Den 16 september skrev CSN en skrivelse till regeringen som belyste delar av problematiken som handlar om den del av regelsystemet som gör att CSN måste pröva studieresultat som är upp till 20 år gamla.

Samtidigt kan tidigare studieresultat numera bara vara till studentens nackdel. Tidigare kunde CSN göra ett genomsnitt på studentens tagna poäng under hela studietiden och om det var till studentens fördel kunde studenten få studiemedel, trots bristande resultat den senaste terminen. Idag kan CSN bara titta på poäng tagna under den senaste perioden.

Motivet till lagändringen i somras var att öka genomströmningen i främst den högre utbildningen. Samtidigt ville politikerna försöka stimulera en bättre studieplanering.

Läs mer om de nya reglerna på CSN.se