GMU ger behörighet för att du ska kunna bli soldat eller sjöman i Försvarsmakten.


Grundläggande militär utbildning. Värnpliktsutbildningen ersätts med en ny frivillig militär grundutbildning som genomförs för första gången 2011. Ingen ska efter den 1 juli 2010 utbildas med plikt om inte Sveriges försvarsberedskap kräver det. Har du inte gjort värnplikten kan du söka den nya grundutbildningen från och med den 16 augusti 2010.

Aktuell information om GMU: Under 2011 genomförs grundläggande militär utbildning, GMU, för första gången. Den tre månader långa utbildningen är enhetlig i hela Försvarsmakten. Den genomförs på flera olika platser i landet och vid flera tillfällen under året.

GMU är grundläggande utbildning och kan leda till: En anställning (inleds med sex månaders provanställning) som soldat eller sjöman. En kompletterande utbildning på två månader och därefter officersutbildning. Tjänstgöringsavtal i Hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna.

Uttagningen till GMU görs genom en webbaserad lämplighetsundersökning och en antagningsprövning. Baserat på dina intressen och resultatet av antagningsprövningen erbjuds du en utbildningsplats. Fortsättning efter GMU

GMU ger formell behörighet för att du ska kunna bli anställd som soldat eller sjöman i Försvarsmakten. Den ger också behörighet för fortsatt kompletterande utbildning inför specialistofficersutbildning, officersutbildning eller tjänstgöring i Hemvärnet med de nationella skyddstyrkorna. Under slutet av utbildningen fastställs den fortsatta inriktningen i dialog mellan dig som rekryt och Försvarsmakten. Utbildningsresultat, personlig utveckling och intresse påverkar inriktningen. Under den fortsatta utbildningen till soldat eller sjöman blir du efter hand mer specialiserad. Förutsatt lämplighet kan du söka anställning vid ett insatsförband eller vidare utbildning inom hemvärnet om det är din inriktning. Ansök eller anmäl ditt intresse för GMU. Du kan när som helst anmäla ditt intresse för den nya utbildningen och kommande utbildningsomgångar. Då får du information om när det är dags att söka en utbildningsplats.