Bostadsblåsningar på nätet ökar


Drömmen om ett förstahandskontrakt har förpassats till flera års knackande på dörrar. För att ta sig in på Stockholms bostadsmarknad tvingas många studenter i stället söka rum eller andrahandshyra via annonsering på nätet. Men i vattnet lurar fula fiskar…

  • Det är så lätt att lura folk på nätet. Anonymiteten gör att bedragaren kan agera ostört, säger Stig Sandgren, bedrägerisamordnare på Stockholmspolisen.

Toppbetyg är inte längre enda A och O för din karriär. För att kunna ta del av din utbildning måste du även ha ett boende. I Stockholm förväntas sammanlagt 80 000 studenter dela på 12 000 bostäder. Matematiken talar för sig själv. För många blir lösningen att hoppa mellan vänners soffor månad till månad. Andra tvingas hyra lägenheter i andrahand till ockerpriser. Men det finns personer som ser tillfälle att tjäna pengar på den akuta bostadsbristen. Antalet bedrägerier med förskottshyror har ökat kraftigt de senaste tre åren, säger Stig Sandgren.

  • Vad man vill ha är helt enkelt förskottshyror eller depositioner. Och det ska ske snabbt för de spelar på att det är bråttom för många vill ha lägenheten, men något boende finns inte.
  • Det är framförallt studenter som är på tillfälligt besök i storstäderna och desperata efter någonstans att bo som lockas i den här fällan.

Enligt brottsförebyggande rådet (BRÅ)gjordes 1724 anmälningar år 2007 i Stockholm för bedrägeri med hjälp av Internet. Följade år var motsvarade siffra 4318 vilket var en förändring med 148 procent. Förra året gjordes totalt 3491 anmälningar.

Stig Sandgren har märkt av den kraftiga ökningen i antalet ärenden som kommer in men förklarar att specifika siffror på hyresbedragare eller så kallade ”scammers” är svårbedömlig eftersom anmälningarna ingår i all statistik på bedrägeri som sker med hjälp av internet.

Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket tycker inte att problemet är särskilt vanligt hos dem.

  • Utav alla lägenhetsannonser är det kanske promilles av promille som är bedrägeri. Skulle det dyka upp en suspekt annons kan vi plocka bort den inom en halvtimme, säger han.

Men Thomas Bäcker medger ändå att det största problemet är det som sker utanför deras domän.

  • Vi ser bara vad som står i annonsen, det som sker via mejl kan vi inte styra över, säger han och förklarar att stor tid därför läggs på att upplysa och ge råd.
  • Om den som hyr ut inte vill träffas innan man har betalat då ska man verkligen dra öronen åt sig och vara extra misstänksam.

På förmedlingssajten Studentlya handlar mycket av arbetet också om att informera sina besökare.

  • Vi försöker alltid uppmana besökarna att vara försiktiga, att aldrig betala innan man själv eller någon bekant besökt lägenheten och tills man fått ett giltigt kontrakt. Man ska aldrig lämna ut sitt pass eller identitetsuppgifter eftersom identitetsstölder förekommer, säger Andreas Swahn på Abovo Media Group AB, som ligger bakom Studentlya.nu

Någon statistik på hur vanligt det är att folk blir lurade eller anmäler att de misstänker att någon försöker lura dem kan han dock inte ge.

  • Tyvärr finns inga uppgifter om hur vanligt det är att studenter blir lurade. Vi blir kontaktade någon gång per månad. Om någon informerar om att de blivit lurade så ber vi dem att polisanmäla ärendet och samtidigt så tar vi ner annonsen. Om någon misstänker att avsändaren är ute för att lura någon så kontrollerar vi annonsen och tar bort den om vi gör samma bedömning, säger Andreas Swahn.