Lång väntan för en studentlägenhet


Funderar du på att studera på högskola eller universitet i Stockholm. I sådana fall kan det vara hög tid att redan nu börja söka efter en studentbostad.

Det är tufft att hitta en studentbostad i Stockholm. Både kötiden och antalet köande har ökat dramatiskt de senaste åren. I Stockholm finns ungefär 80 000 studenter som i dagsläget ska dela på 12 000 studentbostäder.

Vi har en jättestor brist på studentbostäder i dag. Det beror dels på tilltagande årskullar med fler och fler ungdomar, dels på en explosionsartad utveckling av internationella studenter, samtidigt som vi inte har haft möjlighet att bygga nytt i den takt vi har velat, säger Anders Cronqvist, informationschef på Stiftelsen Stockholms Studentbostäder.

I Stockholms stads bostadsförmedling kan man få vänta mellan ett till tre år för en studentbostad. I Stiftelsen Stockholms Studentbostäder tar det minst 18 månader för att få ett rum i en studentkorridor. För tre år sedan förväntades du få samma rum efter redan tre månader. Men skillnaden är också stor beroende på läget eller boendeformen. För en etta på 18 kvadratmeter i en närförort är kötiden två år medan den som vill bo innanför tullarna förväntas vänta minst tre till fyra år.

Inget tyder på att efterfrågan på studentbostäder kommer att minska, utan tvärtom att kötiderna kommer att fortsätta öka. Ekonomi och byggmark är enligt Anders Cronqvist två viktiga förutsättningar för att kunna förbättra situationen.

Det här är något vi tittar på varje dag. Vi försöker vrida och vända på hur vi ska göra. Vi byggde cirka 1 000 nya studentbostäder förra decenniet och vår vision är att vi ska fortsätta att bygga 2 000 nya fram till år 2020. Men det handlar om pengar och planprocesser, att vi ska ha

råd och att hitta lämplig mark att bygga på, säger Anders Cronqvist. 
 


Fakta: SSSB har i dagsläget omkring 8 000 studentlägenheter. Förra året köade 52 000, vilket kan jämföras med hösten 2007 då drygt 25 000 köade. För att kunna söka bostad hos SSSB måste du ha fyllt 16 år och vara högst 54 år. Dessutom måste du studera i Stockholm och vara medlem i en studentkår som är ansluten till Stockholms Studentkårers Centralorganisation (SSCO).