Studenter lurade vid bostadsaffär


Fyra unga män från Järvsö har tillsammans med sex andra studenter lurats på totalt nästan en kvarts miljon kronor i förskottsbetalning på en stor lägenhet i centrala Uppsala. I dag inleddes rättegången mot en 40-årig kvinna som sitter häktad misstänkt för bedrägeri. "Man är desperat, det finns inte så mycket boende i Uppsala"

Den 40-åriga kvinnan som sitter häktad enligt sin advokat erkänt. Hon är även misstänkt för stöld och urkundsförfalskning.

En av de mest allvarligt drabbade är 24-årige Staffan Persson, som flyttat till Uppsala från Järvsö för att studera.

  • Jag och tre barndomsvänner skulle plugga i Uppsala samtidigt och bestämde oss för att hitta en lägenhet så vi la ut en annons på Blocket. "4 norrländska killar söker boende i Uppsala, omgående". Och där fick vi svar relativt fort av en kvinna som sa att hon hade en jättefin lägenhet mitt inne i stan i Uppsala. Så vi nappade på det, träffade henne, var inne i hennes lägenhet, skrev kontrakt.

  • Allt verkade bra men dagen innan vi skulle få flytta in hörde hon av sig och frågade om vi kunde skjuta på det en dag för det hade strulat sig lite med hennes boende.

Kontaktade polisen Under två veckors tid sköt kvinnan upp inflytten. Sedan kontaktade Staffan och hans vänner polisen, eftersom de fört över 32 000 kronor i förskottshyra till den bedrägerimisstänktas konto.

  • Det var dumt så här i efterhand, men man är desperat, det finns inte så mycket boende i Uppsala, så man litade på det. Hon verkade vara en god människa. Vi fick en nyckel av henne så allting var bra. Vi träffade hennes barn och så var hon väldigt naturlig. Vi fick gå efter magkänslan, men den hade fel.