Sjuka studenter utsatta - kan inte reglerna


Studenter vet inte hur dom skall gå tillvåga när dom blir sjuka. Snåriga regler med många fallgropar i sjukersättningssystemet gör att studenter går miste om sina ersättningspengar. Rickard Boérius som studerar till Spelingenjör på Blekinge tekniska högskola är en utav studenterna som inte vet hur han skall göra när han blir sjuk.

– Jag visste inte att man kunde sjukanmäla sig, jag trodde att man bara var tvungen att plugga vidare och ta igen, säger Rickad Boérius.

I en undersökning som gjordes 2009 bland annat av sveriges förenade studentkårer så visade det sig att 8 av tio studenter inte vet hur de skall göra när de blir sjuka och nästan alla studenter som någon gång varit sjuka har aldrig fått en ersättning.

Enligt Sabina Pettersson som är vice ordförande i Sveriges förenade studentkår så har läget inte förändrats sen 2009 och Nils Forsman som är vice ordförande på Blekinges studentkår så är okunskapen stor bland studenterna.

– Dels vet så vet studenterna generellt inte vad de skall göra. De vet inte heller att man har rätt att få någon typ av ersättning när man som student är sjuk och de vet än mindre hur de skall få det, säger Nils Forsman.

Nils Forsman menar att systemet slår hårt på studenter som blir sjuka under sin studietid.

– Det får konsekvenser som att studenter får leva knapert. Studenterna kommer att bli överarbetade när de kommer ut ur sin sjukdom eftersom det blir mycket att ta igen och det kommer att bli ett stressmoment för dem som klarar sig förbi sin sjukdom, säger Nils Forsman.

Max Waerin som studerar datasäkerhet på BTH tycker inte att man har någon säkerhet som sjuk student.

– Om det strular sig så får man hoppas på att man har en plan B, säger Max Waerin.