Osunda frukostvanor försämrar studieresultaten


STOCKHOLM. Att äta sunda och välbalanserade måltider är viktigt, både för hälsan och studierna. Ändå är det väldigt vanligt att studenter väljer att hoppa över dagens viktigaste måltid.

Att få in nyttiga och proteinrika frukostar som ett rutinmässigt inslag i vardagen gör att man får ett trevligare humör, ökad koncentrationsförmåga samt har lättare att hålla sin idealvikt. Trots detta finns det oerhört många som väljer att stå över frukosten. Forskning från Statens folkhälsoinstitut visar att över 35 procent av Sveriges ungdomar och unga vuxna hoppar över frukosten på morgonen. Studien pekar även på att förutsättningarna att prestera bra i skolan drastiskt försämras om man inte äter en stadig frukost, eftersom den bristande näringstillförseln påverkar studenternas mentala hälsa. Linda Gatu är heltidsstudent på det idrottsvetenskapliga programmet vid Halmstad Högskola och har tidigare studerat till friskvårdskonsult. För henne är en stabil frukost en självklarhet. Havregrynsgröt med bär eller frukt och fiberrikt knäckebröd med ägg är en favorit. Även om Linda nästan alltid äter nyttiga frukostar är hon samtidigt väl medveten om hur dåligt hon mår när hon slarvar med maten. – Äter jag en dålig frukost kan hela dagen bli förstörd. Jag blir väldigt trött och hängig och har svårt att koncentrera mig ordentligt under lektionerna.

Nedsatt prestationsförmåga

Men att starta dagen med tom mage straffar sig i längden. Det försämrar inte bara arbetsprestationerna och koncentrationsförmågan utan kan även leda till mer småätande under dagen.
– Jag tror att det beror på lathet och okunskap. Det tar ju lite tid att hitta nyttiga recept som man gillar och att lyckas ändra sina rutiner. Då är det enklare att köra i det vanliga mönstret och inte förbättra sin kost alls, säger Linda.

Lättare att hålla vikten

Den som äter frukost har lättare att hålla sin vikt och har dessutom ofta sunda matvanor även resten av dagen. De få kalorier man vinner genom att hoppa över frukosten kommer raskt tas igen innan kvällen är slut. Och resultatet blir oftast en viktuppgång istället för önskad viktnedgång. Det är lättare att frestas av feta och söta livsmedel när man stått över frukosten. – Många hoppar över måltider, i synnerhet kanske frukost, och tror att de på så sätt kan gå ner i vikt, men det gör bara att kroppen upplever svält och dessutom minskar förbränningen. Då är det mycket bättre att äta nyttiga måltider och proteinrika frukostar så står man sig länge under dagen och det blir så mycket enklare att ta sig an studierna, säger Linda.

Måltider utan stress

En bra frukostvana är att ta sig tid att äta i lugn och ro. Att gå upp 30 minuter tidigare varje morgon för att slippa stressa sig igenom frukostbestyren är ett hett tips. För den riktigt morgontrötta är frukostlådor att ta med till skolan som man förbereder kvällen innan att rekommendera. – Jag prioriterar att äta frukost på morgonen. Därför går jag upp i god tid innan jag ska till skolan. Har jag sovmorgon brukar jag tända ljus för att stärka mysfaktorn, säger Linda.
Emelie Kalén

Fakta: Folkhälsoinstitutet, Livsmedelsverket

Nedan kan du ta del av recept på nyttiga frukostar som gör att du orkar hålla koncentrationsförmågan på topp under skoldagen.

Hallonpannkakor (1-2 portioner)

1 dl havregryn 1 dl mjölk 2 ägg 3 dl hallon 1 tsk salt

Finkrossa havregrynen med hjälp av en mixstav. Blanda äggen och mjölet. Häll i mjölken med en tesked salt och rör ihop till en jämn smet. Blanda ner några av hallonen i smeten. Stek två till tre små pannkakor i en liten stekpanna. Servera de nygräddade pannkakorna med resten av hallonen.

Smoothies med banan (1 portion)

2,5 dl naturell lättyoghurt 1 banan 1 dl frysta hallon eller blåbär

Lägg ingredienserna i en bunke och blanda den med en stavmixer. Häll över smoothies-drycken i ett högt glas.

Bärgröt med havre och frön (1 portion)

1 msk linfrö 1 msk solrosfrö 1 dl havregryn 2 dl vatten 1 krm salt 1 dl blåbär eller hallon 1,5 dl mellanmjölk (eller sojamjölk)

Krossa linfrön med en mortel. Blanda allt utom bären i en gryta och koka upp. Tillsätt lite bär och låt sjuda till gröten har lagom konsistens. Servera gröten med mjölk och toppa med några bär.

LASs bild

Toppen med bra artikel kombinerad med tips om pannkakor och smoothie med banan. Man blir ju hungrig direkt!