Flera studenter oförsäkrade


Flera av de boende i studentboendet på Guldheden som brann i helgen, saknar hemförsäkring.

Minst fem studenter saknar hemförsäkring. Men det kan röra sig om fler.

– Orsaken till att man inte har hemförsäkring kan vara ren glömska. De är ju ledsna och ångrar sig, men det hjälper ju inte. De känner sig små helt enkelt, säger Bengt Jansson, fastighetschef på Chalmers studentbostäder.

Branden startade i lördags och räddningstjänsten genomförde det sista släckningsarbetet under måndagen. Nu börjar det stora saneringsarbetet av fastigheten.

Hur omfattande skadorna är vet man fortfarande inte och det är fortfarande oklart när de boende i huset kan komma och hämta sina saker. De som har en hemförsäkring får nu hjälp från sitt försäkringsbolag, det gäller allt från information till ersättning. Men för dem utan försäkring finns det inte mycket att göra. Bengt Jansson säger att man försöker informera sina hyresgäster om vikten av att ha en hemförsäkring.

– Bortsett från stora katastrofer som den här så har vi under årens lopp har vi varit med om mindre skador där folk utan hemförsäkring drabbats, så vi försöker verkligen informera om det.

Elin Solerius Karlsson läser turism på Handelshögskolan i Göteborg och bor i en studentlägenhet i Guldheden i närheten av huset som brann. Hon vet inte riktigt om hon har en hemförsäkring eller inte.

– Det har nog min mamma mer koll på.

Men är det viktigt att ha en hemförsäkring?

– Ja, det är det ju, om något skulle hända är det ju viktigt.