Hårdare tag mot fuskande studenter


Studenter på svenska högskolor fortsätter att fuska på samma höga nivå som tidigare, visar en ny kartläggning som TT gjort. Regeringen öppnar för hårdare tag och har tankar på att porta fuskarna från utbildningar.

Avstängningarna för fusk på de största högskolorna ökade med 60 procent från 2009 till 2010, för att sedan förbli på samma nivå 2011. I fjol stängdes 548 studenter av för fusk, sju fler än 2010, visar TT:s kartläggning.

– En alldeles för stor volym, säger statssekreterare Peter Honeth på utbildningsdepartementet. Regeringen öppnar därför för hårdare tag mot fuskarna.

– Man kanske ska stänga av den som fuskar en längre tid, eller helt och hållet, säger Honeth. I dag kan en fuskare stängas av i högst sex månader. Men regeringen har även idéer om att ställa krav på att alla högskolor använder sökmotorer för att upptäcka plagiat, som är den vanligaste formen av fusk.

Den politiska oppositionen är inte helt emot regeringens idéer.

– Utbildning är hårdvara på arbetsmarknaden. Det måste vara tydligt att det får konsekvenser om man bryter mot reglerna, säger Ibrahim Baylan, talesman i utbildningsfrågor för Socialdemokraterna.