Dags att skicka in ansökningar till höstens studier!


Funderar du på att börja studera? Då är det hög tid att du bestämmer dig! På måndag är det nämligen sista dagen att söka till högskola och universitet.

För några år sedan var de sökande tvungna att skicka in en massa ansökningsblanketter för hand till Verket för högskoleservice men så är det inte längre. Nu räcker det att du söker din utbildning på deras hemsida antagning.se. Där hittar du allt du behöver veta om anmälan och antagning. Du kan till exempel enkelt skapa ett personligt konto och välja om du vill få papper hemskickade från CSN (om du skulle komma in på utbildningen du önskat) etc. Har du sökt tidigare så kan du även se dina betyg.

Du har fram till 16 april på dig att göra en webbanmälan till höstens kurser och program. Anmälan stänger 24.00, men anmäl dig gärna i god tid före stängning. Du kan söka 20 utbildningar totalt i din anmälan och du väljer både kurser och program i en och samma anmälan.

Här följer några tips till dig som velar:

Roligt: tänk igenom vad du tycker är intressant och roligt. Intresse och motivation ökar sannolikheten att du fullföljer utbildningen.

För- och nackdelar: Skriv en lista där du samlar fördelar och nackdelar med de olika alternativen som du väljer mellan.

Distans: Fundera över om du vill flytta eller inte. Tänk på att mycket går att läsa på distans.

Här anmäler du dig: antagning.se

Hitta information: Leta efter så mycket information som möjligt. Ju mer du vet desto mindre osäker känner du dig! Läs på om olika yrken och informera dig om hur du söker till utbildningen du är intresserad av etc.

Besök hemsidor: Alla universitet och högskolor har egna hemsidor. Där kan du hitta mer information om de olika utbildningar och kurser som erbjuds samt skaffa dig en bild av hur det skulle vara att plugga på just den högskolan eller det universitetet.