Umeå universitet inviger Konstnärligt campus


Den 25-26 maj är det dags för invigning på Umeå universitet! Då öppnas nämligen Konstnärligt campus som ska bli en mötesplats för design, arkitektur, konst och digital kultur.

Projektet påbörjades 2009 och den första byggnaden som uppfördes var Arkitekthögskolan som invigdes i september 2010. Konstnärligt campus samlar universitets konstnärliga högskolor: Arkitekthögskolan, Designhögskolan och Konsthögskolan. På området finns även Bildmuseet som är universitetets museum för samtida konst och bildkultur.

En intressant nyhet är att det gamla träsliperiet (som tidigare inrymt Konsthögskolan) har byggts om till en "inkubator" för kreativa näringar. Detta ska främja företagande och hjälpa entreprenörer genom att tillhandahålla kontorsservice, affärsstöd, kommersiella nätverk m.m. i en kreativ miljö.

Det är den danska byrån Henning Larsen Architects i samarbete med White arkitekter som ritat de nya byggnaderna på området. När man står utanför så ser det ut som att campusbyggnaderna är separerade men under marken är de sammanlänkade. Allt för att skapa möjligheter till möten.

Målsättningen med Konstnärligt campus är att det ska fungera som en plattform för utbildning, forskning och yrkesverksamheter inom arkitektur, design, konst och digital kultur. Ambitionen är att kreativa människor från hela världen ska kunna mötas här – forskare, lärare, konstnärer och studenter.

Invigningen pågår fredag den 25 maj mellan 12.00 och 17.00 för inbjudna gäster samt lördag den 26 maj mellan 12.00 och 15.00 för alla andra.