Imponera med ditt CV


Visste du om att du har ungefär tre sekunder på dig att imponera på den person som sitter med ditt CV i sin hand? Med tanke på hur många ansökningar de flesta rekryterare förmodligen får är det väldigt viktigt att du vet vad som ska stå högst upp för att fånga hans eller hennes intresse.

Det finns mycket att ta ställning till när man skriver en ansökan och ett CV. Vad ska jag ta med? Hur ska jag formulera mig? Vill jag ha någon speciell design på handlingarna? Ett bra tips som kan hjälpa dig är att du försöker sätta dig in i rekryterarens situation. Han eller hon har förmodligen långa arbetsdagar och ska ta sig igenom mängder av ansökningar. Sträva efter att underlätta rekryterarens jobb så mycket som möjligt!

Det kan t ex vara bra att ha en sammanfattning av din kompetens och dina erfarenheter överst på första sidan av ditt CV. Beskriv kort vad du kan och vad du kan tillföra så hjälper du rekryteraren att snabbare få en bild av dig. Tydliggör vilken som är din ambition och målsättning.

Rent generellt så kan man säga att rena och lättöverskådliga CV:n är de bästa. Det ska helst vara lätt att hitta information om relevant utbildning, anställningar och ansvarsområden som du har haft, bostadsort och språkkunskaper.

Tänk på att visa vad du gjort och inte enbart vad du har jobbat. Ett sätt att skapa överskådlighet är att göra en punktlista där du visar vad du åstadkommit på dina tidigare arbetsplatser, vilka positioner du haft och om du haft några ansvarsområden. Var gärna konkret och berätta om hur du ökade omsättningen etc.

Lyft fram det som är unikt för dig! Fundera på varför det aktuella företaget ska välja just dig och vad du kan tillföra arbetsplatsen. Får de någon extra bonus om de anställer dig? Ta med det i CV:t – vem vet, det kanske är just den egenskapen som får rekryteraren att lägga din ansökan i intervjuhögen!

Tänk också på detta:

  • Låt inte för desperat.
  • Lägg ner omsorg på stavningen. Dina jobbchanser kan minska drastiskt om du slarvar, speciellt om du angett att du är noggrann som person.
  • Ta inte med dina arbetsplatser utan att beskriva dina arbetsuppgifter.
  • Var inte för generell när du skriver om vad du är bra på. Ge exempel!
  • Skriv inte löneanspråk direkt i ditt CV. Vänta helst tills du kommer till intervjun.
  • Redogör inte för dina negativa egenskaper.