Chalmers-student vann pris för idé för effektivare brandkår


Chalmers-studenten Joakim Ericson tog hem förstapriset och 70 000 kronor i Tele2s andra upplaga av maskin-till-maskin-tävlingen (M2M) Tele2 M2M Innovation Award. Joakims vinnande bidrag behandlade hur brandkårens utryckningar och räddningsarbete kan gynnas av M2M-teknik.

Joakims idé går ut på att integrera fastigheternas befintliga brandcentraler med digitala fastighetsritningar. Genom digital integration av ritningar, branddetektorer och brandcentraler kan brandkåren få information om vilken detektor som larmar och information om byggnaden redan på brandstationen eller i utryckningsfordonet. Genom att så tidigt som möjligt få tillgång till information om brandhärden kan brandkåren effektivisera sitt arbete och på så sätt öka möjligheten att rädda både människor och egendom.

– Vi tycker att det är väldigt viktigt att sätta strålkastarljuset på M2M, speciellt för studenter. M2M är ett område på stark frammarsch och det är dagens studenter som ska driva framtidens utveckling. Därför är det väldigt roligt med de rekordmånga bidragen som kom in i år. Genom Tele2 M2M Innovation Award vill vi sporra till tankar och idéer kring hur man kan utveckla M2M-tekniken i framtiden, säger Thomas Ekman, VD på Tele2 Sverige.

Tvåa i tävlingen kom Jonas Haag, Malmö Högskola, med idén Save The Hjärta och trea kom Cathrin Malmqvist, också Malmö Högskola, med idén TappAlert. De belönas båda med en iPhone5. För mer information om de tre vinnande bidragen gå in på www.tele2.se/m2mawards