Saab i juryn i casetävlingen TIMES på Chalmers


Saab satt nyligen i juryn för en av de europeiska semifinalerna i TIMES, Tournament In Management and Engineering Skills, för studenter inom industriell ekonomi.

Tävlingen arrangeras årligen i 26 länder i Europa, där fler än 65 000 studenter läser industriell ekonomi. Mattias Hermansson, som arbetar på Aeronautics efter att ha skrivit sitt ex-jobb om Saabs industrisamarbete, är själv chalmerist och satt i juryn för den här semifinalen. ”Tävlingen blev riktigt bra med några av Europas bästa studenter. De fick två case att lösa, och jag satt med som jurymedlem efter att ha tagit fram ett av dem, på ämnet ’technology transfer’”, säger Mattias.

Lagen fick fyra timmar på sig att hitta lösningar till casen för att sedan presentera för juryn på tjugo minuter. Det vinnande laget var från Berlin och i och med vinsten kvalificerar de sig till finalen i München som går av stapeln i maj. Till finalen är bland annat lag från Chalmers klara efter att ha gått vidare från semifinalen som hölls i Karlsruhe ett par veckor tidigare.

Juryns ordförande, Andreas Swahn, grundade TIMES 1994 efter en dialog med Philips i Holland. ”De ville gärna sponsra studenterna men ville ha något tillbaka. Därför skapades specifika case med inriktning på industriell ekonomi och som skiljer sig från traditionella business case som brukar användas på handelshögskolor”, berättar Andreas. ”Skillnaden är att ett TIMES-case ska vara tvärvetenskapligt och förena teknik, ekonomi och ledarskap; detta är en av de största utmaningarna för industri- och tillverkningsföretag. Det är glädjande att svenska företag som Saab ser tävlingen som en god möjlighet i sitt arbete med att attrahera studenter”, fortsätter han.

Lördagen avrundades med en stor middag med tävlande och sponsorer, där bland andra före detta chalmeristen Per-Erik Pettersson från EDS var med och pratade om Saab som företag och arbetsgivare. Under söndagen fortsatte lagen att tävla i ett case om framtidens digitala direktreklam, innan det blev dags för galamiddag där Saab representerades av Mattias och Ann Kullberg från EDS Marketing & Sales, som också hon berättade om sin tid på Chalmers. Isabel Azcarate är student på Industriell ekonomi på Chalmers och var projektledare för semifinalen i Göteborg. ”Med tanke på att det första caset var framtaget av Saab var det utmärkt att ha med Mattias som expert på ämnet i juryn. Det var också ett intressant tillfälle att komma i kontakt med Saab som inte är så känt för en del industriella ekonomer.”

Saab har redan många kontaktvägar in mot studenter inom elektro, data och maskinteknik på Chalmers. ”Nu siktar vi också på att skapa kontakter med studenter som läser industriell ekonomi”, säger Bodil Takvam från EDS HR i Göteborg. ”Medarbetare med industriell ekonomi i grunden har visat sig passa väl in i vår verksamhet; kombinationen teknik och ekonomi gör att de ofta är lämpliga för en rad roller exempelvis inom produktledning, produktutveckling, projektledning och finans. TIMES-tävlingen var ett bra tillfälle att visa upp Saab och vi jobbar nu på att hitta ytterligare kontaktytor mot den här gruppen studenter”, avslutar hon.