Cannes 2013- en översikt


Igår kväll slutade den 66e Film festivalen i Cannes.

Den prestigefyllda festivalen inleddes med en visning av ”The Great Gatsby” med bl.a. Leonardo DiCaprio i huvudrollerna och avslutades med franska filmen ”Zulu”.

Fransk skådespelerska Audrey Tautou, mest känd för henens roll i kritikerrosade "Amelie" var i år värdinna för öppnings- och avslutningsceremonierna.

För huvudtävlande filmerna var Steven Spielberg ledaren i juryn. I juryn fanns också andra kända regissörer och skådespelare som bl.a. Ang Lee, Christoph Waltz och Nicole Kidman.

Bortsett från huvudtävlande finns också andra kategorier. Några av dessa är bl.a. ”Un Certain Regard” som fokuserar på att ta fram nyskapade och originalverk, och kortfilmstävlan. Det finns också en kategori som heter ”Utom tävlan” som innehöll bl.a. ”The Great Gatsby”, ”Zulu” och ”All is Lost” som handlar om en man förlorad till sjöss och intressant nog har inte filmen någon dialog. Sedan fanns det två franska filmer till varav en av dem är thrillern ”Blood Ties” med Clive Owen.

I huvudkategorin fanns bl.a. ”Inside Llewyn Davis” av de hyllade regissörerna Coen Brothers, Iransk-fransk filmen ”The Past” och "Grigris", en film från Tchad. Det fanns ingen självklar favorit men det blev till slut filmen ”La vie d'Adèle” som vann Guldpalmen. Den väckte stor uppmärksamhet eftersom det handlade om kärlek mellan två kvinnor.

Dansken Nicolas Winding Refn vann regipriset för två år sedan i Cannes för filmen ”Drive” med Ryan Gosling. Nu är duon tillbaka med ”God Only Forgives”. Filmen blev dock utbuad av publiken i Cannes för sin ”brutala machofantasi”.

Un Certain Regard kategorin inleddes med ”The Bling Ring”. Den är regisserad av Sofia Coppola och baserar sig på verkliga händelser där en grupp tjejer begår inbrott i kändisars hem. Den kambodiska filmen ”L’image manquante” vann Un Certain Regard kategorin.

Jerry Lewis, populär skådespelare och komiker från 50- och 60-talet blev hyllad för sin roll i den nya ”Max Rose”. Det är hans första filmroll sedan 1995.

Den enda svenska filmen som var med i år visades i sidosektionen ”Semaine de la critique” (Kritikerveckan). Filmen heter ”Pleasure" och är regisserad av Ninja Thyberg. Det är en kortfilm som handlar om livet bakom kulisserna i en fiktiv pornografisk film. Publiken i Cannes tyckte den var modig och original medan det att när den visades i Göteborg i vintras fick den ganska negativ respons. Filmen vann Canal+ Award och kommer alltså visas på Canal+ runt om Europa.

Av de nämnda filmerna kommer de flesta att släppas på bio senare i år. Vissa, som ”The Great Gatsby”, går nu redan på bio.

Om du är filmfantast så kan det vara bra att hålla utkik efter dessa filmer senare i år.