Därför väljer svenskarna Australien efter studenten


Idag är det väldigt vanligt att dra ner till Australien efter gymnasiet och det är lätt att förstå varför. Bara tanken på att åka till andra sidan jordklotet där naturen och kulturen är så exotiskt för oss svenskar är skäl nog att resa ”down under”. Men lika lockande är möjligheten att kunna jobba och/eller plugga under sin vistelse.

Visum

Som svensk är det enkelt att få visum till Australien. Vanligt turistvisum tillåter in och utträde under en viss tid. Om du ska åka ner för att studera är det studentvisum som gäller. Visumet tillåter ett obegränsat antal in och ut resor under hela studietiden. Dessutom får du jobba upp till 20 timmar i veckan medan terminen pågår med möjlighet att jobba heltid under skolloven. Working holiday visa tillåter dig obegränsat tillträde till landet under ett helt år och möjlighet att jobba heltid dock med vissa restriktioner relaterat till hur länge du kan vara anställd hos en och samma arbetsgivare. Om du väljer att göra så kallat ”farm work” som t.ex. fruktplockare finns det möjlighet att förlänga ditt working holiday visa ytterligare ett år.

Plugga

• Universitet: Australien har länge varit en toppdestination för internationella studenter och har många elituniversitet som rankas högt på världsrankingen för utbildningsinstitutioner. Dessa universitet har höga antagningskrav och kostar en rejäl slant men ger dig en högt ansedd utbildning som är eftertraktad på arbetsmarknaden. Det finns även en mängd mindre kända universitet med lägre avgifter men som håller hög internationell standard.

• TAFE: Australiensiska TAFE motsvarar en svensk yrkeshögskola där de flesta kurserna innefattar praktiskt inlärning och praktikplats hos arbetsgivare. Kurserna är oftast kortare än universitetsutbildningar och leder till mycket goda anställningsmöjligheter eftersom eleverna inte bara får en bra utbildning utan även arbetslivserfarenhet tack vare praktiken som ingår i majoriteten av kurserna.

• Distansstudier: En möjlighet som utnyttjas av allt fler är att ”kombinera nytta med nöje” och åka ner på ett turistvisum eller working holiday visum medan du pluggar på distans i Sverige. Som backpacker kan du leva väldigt billigt medan dina studiemedel från CSN underlättar dina äventyr.

• Studentjobb: Ett stort plus när du pluggar i Australien är möjligheten att jobba 20 timmar i veckan. Typiska ”studentjobb” som bartender, diskare och servitör etc. är lätta att få och det sitter ofta lappar i fönstren på kaféer och restauranger där de efterfrågar personal.

Working holiday

• Ryggsäckresenärer: Med en djupt rotad backpackerkultur och ett överflöd av vandrarhem är landet ”down under” idealiskt för ryggsäcksresenärer. Majoriteten av vandrarhemmen riktar sig mot working holiday resenärer i 20 års åldern med allt vad det innebär i form av pub crawls, temafester och grillkvällar.

• Backpackerjobb: Australien är inte bara ett land utan faktiskt en hel kontinent som har ofantligt mycket att erbjuda oavsett smak. Det vanligaste sättet att dryga ut reskassan längs vägen är att jobba som fruktplockare. Det finns fler fruktplockarjobb än det finns folk som är villiga att ta dom så om du inte är för fin i kanten och gillar hårt arbete är du garanterad jobb på den Australiensiska landsbygden. Men tänk på att dessa jobb ofta är väldigt fysiskt tunga och enformiga. Många föredrar att ta anställning i en stad på ett kafé eller liknande och spara ihop till reskassan innan man drar ut på äventyr medan andra vill dra direkt och plockar frukt längs vägen istället.

• Frilansarjobb: Alltfler industrier och jobb har blivit digitalt anpassade vilket öppnar för ett liv som en digital nomad som jobbar på resande fot, när som helst, var som helst. Det kan vara jobb som grafisk designer, webbutvecklare, textförfattare som åter sig uppdrag för olika industrier som: IT, marknadsföring, journalism, iGaming eftersom det finns mängder av online casinon som hela tiden söker personal. Det finns flera nätportaler för olika industrier där frilansare och arbetsgivare kan mötas.

• Östkusten: En riktig klassiker är att ”göra östkusten” vilket vanligtvis innebär att resa mellan Sydney och Cairns. Det är lång sträcka där slutdestinationen är betydelselös och själva resan det egentliga ändamålet. Att campa på Frasier Island och segla runt Whitsundayöarna är två måste upplevelser längs vägen som för många blir oförglömliga minnen.